Висшите магистрати избират председател на САС

9973
Висшите магистрати избират председател на САС
Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет (ВСС) трябва да направи избор на председател на Софийския апелативен съд (САС) по време на днешното си заседание.

На предното заседание изборът бе отложен за края на юни заради постъпил болничен лист от Веселин Пенгезов, който е единственият кандидат за поста.

Веселин Пенгезов бе отстранен временно, след като му бяха повдигнати обвинения за длъжностни престъпления при изпълнението на проект по ОПАК за военните съдилища през 2009 г. Въпреки това, той се кандидатира за председател на САС. "Отстраняването ми е временно – до приключване на наказателното производство срещу мен.

Аз обаче не съм загубил статута си на съдия и няма никаква пречка да се кандидатирам за поста", това обясни той през май когато внесе документи за конкурса.

Въпреки че за фаворит в надпреварата се сочеше зам.-председателят на Софийския градски съд Богдана Желявска се оказа, че тя няма да се кандидатира за поста. Говореше се, че документи за конкурса се канел да подаде и бившият председател на СГС Светлин Михайлов, но това не се случи.

Мандатът на Пенгезов като председател на Софийския апелативен съд трябва да изтече през юни, той има право на втори. ВСС обаче го отстрани от системата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика