ВМРО пише до Йочев и ДАНС заради опасност от терористи от ИДИЛ

36654
ВМРО пише до Йочев и ДАНС заради опасност от терористи от ИДИЛ
Снимка: Getty Images

ВМРО изпрати писмо до вътрешния министър Цветлин Йовчев и до председателя на ДАНС Владимир Писанчев във връзка със събитията в Близкия Изток и дейността на терористичната организация „Ислямска държава в Ирак и Леванта” (ИДИЛ).

Председателят на ВМРО Красимир Каракачанов изказва опасенията си за навлизане на терористи на територията на България след конфликтите в Сирия и Ирак. „Понастоящем тази групировка упражнява фактическата власт върху немалък регион, разположен върху територии на Сирия и Ирак. През изминалите няколко дни техният водач, именуващ се Абу Бакр ал Багдади, се провъзгласи за „халиф”, а контролираната от тях територия за „халифат”. Тези процеси пряко касаят националната сигурност на България по ред обективни и субективни причини“, се посочва в писмото на ВМРО.

Във Франция арестуваха още четирима души по случая с атентата при Еврейския музей в Брюксел

Четирима души са били арестувани тази сутрин близо до Париж във връзка с джихадистки мрежи три дни след арестуването на един французин...

Тревога буди фактът, че с очакваната поредна вълна нелегални имигранти – този път от Ирак, е възможно в България да проникнат елементи, свързани с ИДИЛ или други подобни на нея. В допълнение партията посочва, че се разпространяват пропагандни материали на въпросната групировка, които включват територии от България, Македония, Сърбия, Косово и Албания.

От ВМРО припомнят, че са искали свикване на Консултативния съвет за национална сигурност по въпроса, но от президентството са отговорили, че има план за такава ситуация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика