Военният министър заговори пред ЕС за необходимост от смяна на съветското въоръжение

1680
Военният министър заговори пред ЕС за необходимост от смяна на съветското въоръжение
Снимка: Министерство на отбраната

„България категорично подкрепя всички усилия за преодоляване на недостига във финансирането на отбраната в ЕС". Това обяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов по време на неформалната среща с колегите си от държавите членки на ЕС в Прага.

"Осъзнаваме необходимостта от инструмент за съвместно придобиване и обществени поръчки. Това ще позволи по-ефективни разходи за отбрана, ще подобри европейските отбранителни способности и ще увеличи оперативната съвместимост“, добави Стоянов, цитиран от пресцентъра на МО.

Военният министър: Към момента страната ни не извършва ремонт на украинска техника

Към момента няма извършване на ремонт на украинска техника на територията на България. Има сключено рамково споразумение, има заявка. T...

Работните сесии на министрите на отбраната включваха темите как да се преодолеят дефицитите на инвестициите в отбраната на ЕС и глобалните последици за сигурността вследствие на войната на Русия в Украйна. В неформалната среща участваха заместник-генералният секретар на ООН по мироопазващите операции Жан-Пиер Лакроа, председателят на Комитета по сигурност и отбрана в Европейския парламент Натали Лоазо и заместник-помощник генералният секретар на НАТО Йорг Зее.

Министрите на отбраната обсъдиха предложенията на Европейската комисия за засилване на отбранителните способности. Задачата на вече създадената работна група за съвместни обществени поръчки в отбраната е да координира попълването от европейски производители на най-неотложните отбранителни способности.

„Ние подкрепяме и участваме в съвместни многонационални проекти за изграждане на способности в рамките на съвместен европейски подход не само като начин за споделяне на разходите, но и като инструмент за инвестиране в стратегически способности и укрепване на отбранителния промишлен капацитет на ЕС. Вярваме, че Европейската комисия ще създаде условия за балансиран подход с участието на отбранителната промишленост на държавите членки и равни условия за малките и средните предприятия“, заяви министър Стоянов. 

По отношение на въоръжението и техниката, наследени от съветската епоха, той подчерта, че сме съгласни със спешната необходимост от замяната им и очакваме ЕК да предложи работещо решение, като отчита необходимите значителни ресурси.

Военният министър забрани да се пие в работно време

Служебният военен министър Димитър Стоянов забрани с изрична своя заповед на военните да употребяват алкохол и наркотици в служебно вре...

„Докато подкрепяме Украйна по най-добрия възможен начин, усилията ни трябва да бъдат насочени и за справяне с последиците от войната – в рамките на ЕС и в световен мащаб. Без съмнение новата динамика налага спешно пренастройване на съществуващите политики не само в областта на сигурността и отбраната, но и в други сектори като енергетиката и икономиката. Тясната координация между ЕС и НАТО и ЕС и ООН в защита на международното право и базирания на правила международен ред е от първостепенно значение“, каза Стоянов. 

„България продължава ангажимента си и към операцията на ЕС „Алтеа“, както и към КФОР на НАТО, които са важни фактори за стабилността и сигурността на региона“, допълни министърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Вицепрезидентът: Отстраняването на Росен Желязков е странно

"Петков ще скимти пред вратата в Банкя": Пеевски обяви, че в сърцето на Борисов има място за всички

Кирил Петков: Борисов има голям врат - Пеевски виси на него и го задушава (ВИДЕО)

Бивш военен министър обясни защо правителството промени договора за F-16 и какво следва

ЦИК отказа участието на "Атака" на изборите, ето защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика