"Воля" и Реформаторския блок предложиха нови членове на ЦИК

2650
"Воля" и Реформаторския блок предложиха нови членове на ЦИК
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Партия „Воля“ и коалиция „Реформаторски блок“ са внесли предложения за назначаване на членове на Централната избирателна комисия. Това сочи справка на сайта на Народното събрание.

Партия „Воля“ предлага Кристина Цанкова-Стефанова с мотив, че тя е с много добра репутация на общественик, доказан професионалист и познава изборния процес и изборните практики, както и че e участвалa в дейностите по организационно-техническата подготовка на изборите. От „Воля“ посочват още, че с управленския си опит, познания, честност и коректност тя може да допринесе за установяване на високи стандарти на работа. Кристина Цанкова-Стефанова е сред членовете на последния състав на ЦИК, избран през 2014 г.

Нереализиран общински съветник осъди ЦИК

Нереализиран общински съветник по време на местните избори през 2015 г. осъди Централната избирателна комисия за това, че не е позволил...

„Реформаторски блок“ предлага за член на ЦИК Ивайло Ивков. Сред мотивите за предложението е, че той е авторитетен юрист и през първия си мандат като член на ЦИК е взел активно участие в произвеждането на всички видове избори и местни и национални референдуми. Ивков също е сред членовете на последния състав на ЦИК.

По закон в края на март изтича мандатът на сегашния състав на ЦИК и въпреки че Изборният кодекс предвижда възможност за удължаване на мандата, от БСП настояха за избор на нов състав. На 18 февруари ГЕРБ задействаха процедурата.

Процедурните правила по избор на нов състав на ЦИК предвиждат неправителствените организации и парламентът (народни представители, парламентарни групи и коалиции) да могат да предлагат членове на ЦИК, които да бъдат изпратени на президента на Република България. Представителите на партии, които не са в Народното събрание, но имат избран представител в Европейския парламент, също могат да заявят участие, както е в случая с „Реформаторския блок“. След като документите на кандидатите бъдат публикувани на сайта на Народното събрание, в срок не по-малък от 7 дни ще се проведе изслушването им на заседание на правната комисия, което ще се излъчва на живо. Освен всички други документи, кандидатите да изготвят и концепция, в която да представят виждането си за ЦИК. Председателят, зам.-председателите и секретарят на Комисията ще се предлагат от парламентарно представените партии и коалиции в двудневен срок. За избран се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. Очаква се мандатът на новия състав на Комисията да започне на 21 март 2019 г.

Камелия Нейкова: Следващият състав на ЦИК ще се справи

"Следващият състав на ЦИК ще се справи. През последните години в състава на Централната избирателна комисия (ЦИК) има приемственост, пр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика