ВСС ще избира заместник на Янева и ще иска пари за по-големи заплати

8975
ВСС ще избира заместник на Янева и ще иска пари за по-големи заплати
Снимка: БГНЕС

На предстоящото си заседание днес, 26 февруари, Висшият съдебен съвет (ВСС) ще се опита да се пребори за увеличение на заплатите в системата. Очаква се да бъде избран и изпълняващ функциите председател на Софийския градски съд на мястото на Владимира Янева, пише БГНЕС.

ВСС ще обсъжда разчета на средствата, необходими за повишаването на заплатите. За предстоящото заседание е поканен финансовият министър Владислав Горанов.

Какво увеличение ще искат магистратите не е ясно. Говори се за 12% или 25 млн. лева. В момента най-ниската основна заплата е 1546 лв. - толкова вземат младши съдиите и прокурорите. По закон най-ниската магистратска заплата е удвоеното средномесечно възнаграждение в бюджетната сфера. Останалите заплати по веригата се определят от съвета. Средната заплата на заетите в обществения сектор за последните 4 месеца на м.г. е 924.5 лв., сочат данните на НСИ. Това означава, че най-ниската заплата трябва да стане 1849 лв. Сега основната заплата на районно ниво в системата е 1683 лв., на окръжно - 2154 лв., на апелативно - 2622 лв., а на върховно - 3119 лв.

Очаква се Висшият съдебен съвет да вземе решение и за и.д. председател на ключовия СГС, след като Владимира Янева подаде оставка. Преди седмица ВСС отстрани Янева заради започнало разследване срещу нея по скандала "Червеи".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика