Възраждане обвини ВМРО и Каракачанов заради порочни практики на ДАБЧ

5902
Възраждане обвини ВМРО и Каракачанов заради порочни практики на ДАБЧ
Снимка: ВМРО

Тази сутрин, екипи на Специализираната прокуратура и Комисията за борба с корупцията, нахлуха в офиси на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), включително централното управление на агенцията в София.

Иззети са множество документи и други доказателства, уличаващи ръководството на ДАБЧ в мащабна корупция, свързана с даването на българско гражданство на чужди граждани с български произход. Извършени са масови арести на служители и други свързани с дейността на агенцията лица. Сред арестуваните е и председателя на ДАБЧ – Петър Харалампиев.

Български организации от Македония искат от Борисов да въведе ред в ДАБЧ

С един замах Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) е отнела правата и на двете организации на българи от чужбина (БКК-Скопие...

По този повод от Движение "Възраждане" приветстваха действията на прокуратурата и призоваха разследването да продължи. 

От партията посочват, че в ДАБЧ отдавна са налице порочни практики, за което според тях отговорност носят ВМРО-БНД и в частност Красимир Каракачанов.

Публикуваме пълното обръщение на "Възраждане":

"Ние от Възраждане от години говорим за проблемите в Държавната агенция за българите в чужбина и за престъпните схеми, които се случват там.

Обществена тайна е, че ДАБЧ, отдавна се е превърнала в гумен печат за всеки, който иска да получи българско гражданство стига да плати под масата необходимата сума.

Спорната Ива Йорданова: Не съм направила нищо незаконно

Не съм извършила нищо незаконно. Поех агенцията в кризисен момент. Това заяви вече бившият зам.-директор на Държавната агенция за бълга...

Така, с българско гражданство се сдобиха хиляди сърби, албанци, молдовци, украинци, турци и всякакви други, които нямат никакъв български произход, но за сметка на това са си платили, където трябва. От друга страна, отдавна известна е и практиката, хора с доказан български произход, да бъдат бавени, средно по три години, докато не си платят рекета на анонимните чиновници от ДАБЧ.

Само така, нашите сънародници от българските национални малцинства в съседните ни и по-далечни страни, могат да се сдобият с така необходимото им удостоверение за български произход, издавано от Агенцията, което е задължително условие, за да получат българско гражданство по съкратената процедура. За всички тези проблеми се знае от години, както в България, така и в чужбина.

Френският всекидневник „Нувел Обсерватьор“, още миналата година излезе с две статии по темата, в които открито се говори за корупция, във връзка с даването на българско гражданство и то на ниво заместник-министър председател.

Ние от Възраждане приветстваме това, че държавата в лицето на Специализираната прокуратура и Комисията за борба с корупцията, най-накрая започна пълномащабно разследване на далаверите, които се вършат от години в това толкова важно за националните ни интереси ведомство.

Но, искаме да дадем и една допълнителна насока на разследването. Винаги, когато т.нар. „ВМРО“ е било в управлението на страната, Агенцията за българите в чужбина е била под нейн контрол, а председателят й е бил посочван лично от лицето – Красимир Дончев Каракачанов. Арестуваният шеф на ДАБЧ е излъчен от партия ВМРО-БНД, нейн стар кадър и личен приятел на Каракачанов.

Хиляди чужденци с незаконни български паспорти

В продължение на години Държавната агенция за българите в чужбина е издавала незаконно удостоверения за български произход на всякакв...

Всеки, който е запознат поне малко с престъпните практики на каракачановата партия, знае че вАгенцията за българите в чужбина, не може да се случи абсолютно нищо без знанието на Красимир Каракачанов, който всъщност е истинският архитект и създател на престъпната схема.

Също така припомняме, че бившия председател на Агенцията за българите в чужбина, който днес е народен представител от „ВМРО-БНД“ и член на централното й ръководство, също беше многократно уличаван в подобна дейност, за което има и подаденисигнали в ДАНС и прокуратурата. В този смисъл, надяваме се, че разследването няма да се ограничи само до изпълнителя Харалампиев, а също така и до неговите предшественици, както и до техните покровители по високите етажи на властта.

В заключение ще заявим, че е невероятно тъжно да съществува подобен мръсен бизнес, свързан с дейността на единственото учреждение, което се занимава с проблемите на българите в чужбина, и който на всичко отгоре да се упражнява именно от т.нар. „патриоти“ от т.нар. „ВМРО“, които в последните години от своето съществуване, направиха и невъзможното да омърсят патриотичната идея и осребрят своята власт върху гърба на нашите сънародници, зад граница."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика