За спешно свикване на КСНС на тема "енергетика" настояват от партия МИР

1075
За спешно свикване на КСНС на тема "енергетика" настояват от партия МИР
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Президентът Румен Радев да свика спешно Консултативния съвет на национална сигурност (КСНС) на тема Енергетика, на който да бъдат обсъдени и предприети всички действия за предотвратяване на енергийна криза. За това настояват от партия МИР

На пресконференция в БТА лидерът на партия МИР Симеон Славчев и експерти от ръководството на ПП МИР алармираха, че страната е изправена пред сериозна енергийна, икономическа и социална криза и обявиха пакет възможни решения.

Партия МИР: Кирил Петков наруши Конституцията и Виенската конвенция

Политическа партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) изразява сериозна загриженост във връзкa с обявеното вчера в лично изявление н...

"Със своите действия и бездействия безпринципната коалиция между Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" са на път да вкарат България в безпрецедентна енергийна криза", заяви Симеон Славчев. Той  посочи, че заради влошените от правителството на Кирил Петков дипломатически отношения с Русия, бъдещите доставки за 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй" са под риск.

"България има достатъчно количество собствен български необогатен уран на руска територия за десетилетия напред с цел обогатяване, поставяне в специализирани касетки и доставяне в АЕЦ "Козлодуй", но заради влошените дипломатически отношения с Русия, съществува огромен риск тези доставки да не достигната до ядрената ни централа", алармира той. Успоредно с това, е тревожна и напълно неясна перспективата за съхранението на отработеното ядрено гориво, посочи още той.

Партия МИР настоява в спешена порядък  енергийното министерство, експертите на БЕХ и на партиите, не само парламентарно представените, да изработят и да бъде утвърден кризисен план.

Да се направи енергийна дипломация, за да се запази доставчика на обогатения в Русия български уран и приемливия за България механизъм за размяна на доставката и експорта на свежото и отработено ядрено гориво, предлагат от партията.

Ако се наложи решение за смяна на доставчика на ядрено гориво, от партия МИР препоръчват да се изучи опита на Чехия, която вече опита такава стъпка за своя идентичен ядрен реактор. "Касетките не са паснали технологично и така се е стигнало до разхерметизиране, рязко повишаване на радиационния фон в реактивната зона и понижение на енергийни показатели", посочи Славчев, позовавайки се на проучване на експерти от партията. 

Партия МИР твърди, че има решение как България да преодолее кризите

ПП МИР обяви, че има решение как България да се справи с комбинацията от кризи. Партия МИР дава решение как България да преодолее енер...

Ако България не постъпи мъдро и не вземе спешни мерки, съществува реален риск от затваряне на АЕЦ Козлодуй и енергийна криза, която ще засегне всички сектори и граждани на страната, предупреди той.

Според него трябва да се направи спешен анализ на състоянието на енергетиката в хоризонт до 2030 - 2050 годна, да се анализират възможностите за производство на ток от алтернативни източници, спешно да се децентрализира производството на електроенергия, за да се намалят загубите по преносната мрежа.

От партия МИР настояват още да се гарантира и продължи работата на въглищните централи, спешно да се развие газовата инфраструктура и да се вземе решене за ядрената енергетика, включително Белене.

Чрез енергийна дипломация, включително, да се предоговорят и възстановят доставките на газ от Газпром, настояват още от партия МИР. "Голяма част от европейските държави – членки на ЕС и НАТО продължават да получават газ от Газпром, а в България, в разрез с националния интерес, правителството на Кирил Петков взе решение да не плаща газта на Газпром", заяви Славчев.

Народното събрание спешно да да приеме Закон за управлението на кризи, настояват още от партия МИР.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com