Захариева: ЕС може да помогне на Западните Балкани с практически мерки

780
Захариева: ЕС може да помогне на Западните Балкани с практически мерки
Снимка: МВнР

"България напълно осъзнава отговорностите, които ще има като председател на Съвета на ЕС. Ще работим за постигане на решения по важните общоевропейски теми, основани на солидарност и компромиси, за да бъдат те максимално приемливи за всички страни членки“. Това заяви заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на срещата си с европейския комисар по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер, който е на посещение в София, съобщават от МВнР.

Двамата обсъдиха предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС и темите, които попадат в неговия фокус, сред които дебатът за бъдещето на Европа, предизвикателствата, пред които е изправен бюджетът на Съюза след Brexit, и преговорите за следващата Многогодишна финансова рамка (МФР). Министър Захариева и комисар Йотингер се обединиха около разбирането, че е необходимо намирането на точен баланс между новите приоритети като Отбранителния фонд, Цифровия дневен ред, инструментите за гъвкавост, насочени към реакция при кризи и миграция и традиционните инструменти и политики на ЕС. Двамата бяха категорични, че насочването на усилия в една конкретна област не бива да бъде за сметка на други ключови политики и инструменти. Комисарят Йотингер подчерта, че финансирането на новите приоритети като миграция и отбрана не трябва да е за сметка на кохезионната политика.

Захариева се срещна с генералния секретар на Съвета за сътрудничество

„Европейската перспектива на страните от Западните Балкани е инвестиция за стабилността не само за региона, но и за цяла Европа. ...

Те заявиха и необходимостта от по-ефективна Кохезионна политика, която да има видими резултати за гражданите и да води до реално сближаване. „Страната ни е сред най-големите поддръжници на кохезията. За нас кохезията не е само инфраструктура, а хоризонтална политика, която е свързана с икономически ръст, повишаване на доходите и създаване на работни места. Тя трябва да бъде фокусирана и насочена към хората“, отбеляза министър Захариева.

„Амбицирани сме да участваме активно в подготовката на политическата дискусия по следващата Многогодишна финансова рамка и ще дадем своя принос в преговорите. Работим в тясно сътрудничество с екипа на Министерството на финансите и екипа на заместник министър-председателя Томислав Дончев“, заяви още тя.

Що се отнася до Западните Балкани, Захариева изтъкна, че Европейският съюз би могъл да подпомогне региона не само политически, но и чрез практични мерки, които да стимулират този пазар от 22 милиона души.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за частна детска болница

Пеевски: Служебното правителство незабавно да отмени решението си за частната детска болница

ПП изключи депутата Стоян Георгиев

Радев призова кабинетът да преосмисли решението за частна детска болница

Йотова критикува и частната детска болница, и промените в хазарта

Много войводи, малко четници: Станишев за разделението в ляво

Радев: Без социална справедливост всяко общество е обречено на несигурност

„Сиела Норма“ ще осигурява машинното гласуване на вота 2 в 1 през юни

Мая Манолова: С Григорова сме бойци - тя като синдикалист, аз като бивш омбудсман

Депутатите приеха ветото на президента върху Закона за насърчаване на инвестициите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика