Захариева за Стоичков - и без това щеше да е затруднен да е почетен консул

6314
Захариева за Стоичков - и без това щеше да е затруднен да е почетен консул
Снимка: БГНЕС

Благодарни сме за това, което Христо Стоичков е направил за България. Самият г-н Стоичков каза, че от година-две не живее в Каталуния, така че той щеше е затруднен да си изпълнява задълженията като почетен консул. Така външният ни министър Екатерина Захариева коментира българското участие в казуса "Каталуния" и дали Стоичков е имал мандат за почетен консул в Каталуния и Арагон или постът е безсрочен.

На Захариева ѝ беше пуснат запис на изказване на Камата, който заяви, че има документ относно поста "почетен консул", който бил изтекъл преди 14 месеца, а документът бил валиден за 5 години. Това е като личната карта – все едно да не сте гражданин, като ви изтече личната карта. Почетните консули нямат мандат, отвърна Захариева пред bTV.

HRW: Испанската полиция е използвала прекомерна сила в Каталуния

Испанската полиция е използвала прекомерна сила, когато се е изправила срещу демонстрантите в Каталуния по време на спорния референдум ...

Не сме взели ничия страна – взели сме страната на България, допълни външният министър заради думите на Стоичков, че заради испанското правителство му е показан червен картон. Мисля, че той прекали – разговарях с него по въпроса, каза Захариева. Представете си обаче, че една област в България реши да си направи референдум, за да се отдели. По конституция в Испания, както и в България, нямат право на такова нещо, подчерта Захариева. Тя два пъти повтори, че референдумът в Каталуния е незаконен и не може чрез такъв референдум да обявяваш независимост. Захариева коментира и действията на каталунския премиер Карлес Пучдемон, който каза, че отлага обявяването на независимост. Какво отлагаш, след като се позоваваш на незаконен референдум, попита външният ни министър.

Българското малцинство в Албания

Захариева благодари на албанската държава за действията, като подчерта, че няма как който и да е да казва на когото ѝ да е за какъв да се определя. Тя призна и, че има македонска партия в Албания, която работи против признаването на българското малцинство. Около 3000 подписа има в декларацията за българското малцинство, а днес (13 отомври) албанският парламент окончателно трябва да я гласува. Има всъщност проект за признаване на осем малцинства, включително египетско, за което има само 300 подписа, даде пример Захариева в подкрепа на тезата си за самоопределянето.

Вътрешната политика

Македонски бяс срещу признаването на българското малцинство в Албания и "Велика България"

Масирано македонско недоволство последва новината за признаването на българското малцинство в Албания. От години Македония оперира на т...

БСП взема факти и ги изкривява. Надявам се да има обединение по най-важните национални въпроси, но засега не го виждам. Няма да отговаряме на това, а ще показваме какво правим. Мисля, че това е целта – да не остане време да си вършим работата, докато се защитаваме. Така Захариева коментира темата "Кумгейт".

Външният ни министър се извини на президента заради това, че не е присъствала на КСНС, тъй като е имала неотложен ангажимент в чужбина. Тя заяви, че е предупредила за това, изпратила е и доклад относно антикорупционния закон. Захариева изрази убеденост, че на 17 октомври ще се излезе с решение, което да е в изгода за всички българи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Започва регистрацията на независимите депутати за евроизборите

Няколко дни преди края на 49-то Народно събрание: Ще отстранят ли Росен Желязков?

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика