Законът за референдумите остана за следващата седмица

6763
Законът за референдумите остана за следващата седмица
Снимка: БГНЕС

Заради законовите промени относно референдумите Народното събрание ще проведе извънредно заседание - на 21 юли, вторник. Това решение беше взето от депутатите днес (16 юли), след като трябваше промените да бъдат приети сега.

Заседанието ще започне от 11:00 часа и ще продължи до 17:00 часа. Като първа точка ще бъде обсъден на второ четене Законът за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Депутатите ще гласуват и разкриването на филиал на Медицинския университет в Шумен. На първо гласуване ще бъде подложен и внесеният от Менда Стоянова Закон за банковата несъстоятелност. Ще бъде обсъдено и приетото решение в началото на тази година Сметната палата да одитира банковия надзор на БНБ, за да се установят причините за кризата с КТБ. На първо четене ще се обсъдят промените в Закона за висшето образование, а на второ – този за митниците.

Отложиха промените в закона за референдумите, Местан предупреди за еднопартиен сценарий

Промените в Закона за референдумите доведоха до горещи спорове, парламентарни декларации, процедурни предложения и в крайна сметка до...

Законът за референдумите дотук

Досега, на първо четене, промените по отношение на референдумите са следните - предвижда се отмяна на досегашното условия за валидност на референдума, което изискваше участие на поне толкова граждани, колкото са гласували на последните парламентарни избори. Въвежда се праг за валидност от 40% от гражданите, които имат избирателни права. Това условие ще важи, когато референдумът се провежда отделно от други избори.

Ако се провеждат избори две в едно, независимо дали са парламентарни, президентски или местни, референдумът ще бъде валиден без никакъв праг и ще изискват единствено повече от 50% от гласувалите да са подкрепили съответното предложение. С предложените поправки се намаляват и необходимия брой подписи за задължително свикване на референдум, като от 500 000 те падат на 400 000.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика