Заков: В момента имаме нужда от помощ за Air policing от наши съюзници

2480
Заков: В момента имаме нужда от помощ за Air policing от наши съюзници
Снимка: Actualno.com

В момента имаме нужда от помощ за Air policing от наши съюзници. Това коментира министърът на отбраната Драгомир Заков пред журналисти в парламента. 

Министърът обяви дали очакваме други съюзнически самолети да подпомагат осъществяването на Air policing след нидерландските. "Очакваме, разбира се. Не мога да ви кажа държавата, защото продължаваме да имаме разговор. В момента имаме нужда от помощ от наши съюзници", посочи той.

Той засегна и посещението на българска делегация в САЩ и уточни, че при посещението нищо не е договорено, а са водени разговори. "Ние трябваше да поставим тези въпроси на американската страна, които са важни за нас по отношение на придобиването на първите 8 самолета, допълнителни въпроси по отношение на вторите 8, които предстои да се случи, ако Народното събрание вземе такова решение. Допълнително стана дума за този период, в който евентуално би се получила някаква празнота във времето между невъзможността МИГ-29 да изпълнява задачи по Air policing някакъв период напред във времето и идването на първите 8 самолети F-16", заяви Заков. 

Той обясни, че целта е ВВС да извършват своите конституционни задължения и се търсят опции това да се случи. "Това беше този въпрос, който обсъждахме с американската страна. Това са тези втора ръка F-16, за които става дума. Дали ще бъдат втора ръка F-16 или друг самолет все още не е ясно. Това е само една от опциите. Тази опция трябваше да се преговори с американската страна", обясни министърът. 

Военният министър посочи, че бройките за този период ще бъдат уточнени допълнително, като във всяка една от опциите самолетите ще бъдат управлявани от български пилоти. Дали ще има допълнително плащане от наша страна за тези самолети втори ръка, министърът отговори, че е въпрос на договаряне. 

Той уточни, че това не е компенсация, а по-скоро отговорността да могат българските летци да продължат да летят в случай, че МИГ -29 не може да продължи да лети.

"Разбира се, ако са F-16 втора ръка, които ще трябва да запълнят тази празнота, ще трябва да ускорим обучението на нашите пилоти, за да може те да летят на тези самолети. В нормалния срок, в който трябваше да дойде първата партида 8 самолета, на практика 2023 г. пролетта трябваше да имаме обучени пилоти за тях", добави още Заков. 

Министърът коментира и експлотационния период на двигателите МИГ-29. "Не бих искал да влизам в спекулации кога ще изтече. Тъй като ресурсът е определени часове, той може да изтече по-бързо или по-бавно и зависи от много параметри. Да, ресурсът не е голям, но работим с опции с наши съюзници този ресурс да бъде удължен. Надявам се да имаме всички възможности да изпълняваме конституционните задължения на ВВС. Дали ще бъде с МИГ-29, дали ще бъде с друг самолет, дали ще бъде с МИГ-9 и друг самолет - това са неща, които ще уточним тепърва", добави още Заков. 

Български ВВС помогнаха в мисия със заплашен с бомба самолет. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика