Затвор за нерегламентиран превоз на пътници, спират ли споделеното пътуване?

4949
Затвор за нерегламентиран превоз на пътници, спират ли споделеното пътуване?
Снимка: БГНЕС

Депутатите инкриминираха нерегламентирания превоз на пътници, предаде репортер на БГНЕС.

„Който извърши обществен превоз на пътници без разрешение, регистрация или лиценз, които се изискват по нормативен акт или акт на Европейският съюз, се наказва с лишаване от свобода от две до пет години, като моторното превозно средство, послужило за извършване на деянието, се отнема в полза на държавата, независимо чия собственост е“ – това гласи новият текст в Наказателния кодекс, който парламентът одобри през преходните и заключителните разпоредби на гласуваните днес промени в Кодекса на търговското корабоплаване.

Текстовете бяха предлагани на няколко пъти от управляващите, но до тяхното приемане така и не се стигна заради съпротивата да се инкриминира т. нар. споделено пътуване. Тогава от мнозинството обясниха, че то не би трябвало да попадне под ударите на закона, защото при него се говори са подялба на горивото за пътуване, а не за възмездно предоставяне на услуга с цел реализиране на печалба.

След спорове в пленарната зала промяната вече е факт, а тя предвижда и завишено наказание за случаите, в които нарушението е извършено от двама или повече души, сговорили се предварително.

Ако се използва и подправен документ или документ с невярно съдържание, наказанието скача от пет до десет години затвор, глоба до петнадесет хиляди лева, както и конфискация на имуществото.

От опозицията остро възразиха срещу начина на извършване на промените – чрез преходните и заключителни разпоредби на друг законопроект и определиха това като „поредното законодателното безсилие на това мнозинство“.

Няма да се влиза в затвора за споделено пътуване (СНИМКА)

Затвор до 10 години и конфискация на превозното средство, съответно на част или цялото имущество при нерегламентиран обществен превоз п...

Не целим да спрем споделеното пътуване, увери заместник-председателят на парламентарната Комисия по транспорта и депутат от ГЕРБ Станислав Иванов, след гласуване на промените.

Иванов коментира, че те засягат само нарушителите, които извършват транспортни услуги без лиценз, преследвайки финансова облага и няма да засегнат т. нар. споделено пътуване, при което хора си поделят разходите за гориво.

„Споделеното пътуване не е обществен превоз. Обществен превоз на пътници е когато се извършва с икономическа облага. Когато е без облага, не говорим за обществен превоз на пътници“, разясни Иванов. Според него практиката за споделено пътуване ще остане, а промените целят единствено да пресекат практиката да се извършва транспортна услуга без лиценз за превозвач.

Депутатът е категоричен, че предвидената санкция не е твърде висока за такъв тип нарушения, защото тя цели да предпази живота и здравето на гражданите. На критиките, че промените минаха незабелязано през преходните разпоредби на Кодекса за търговското корабоплаване, Иванов отговори: „Държавата дава 30 млн. лева за превозвачите. Как ще ги дадем тези пари, след като не сме запушили всички дупки и всички пробойни в законодателството? Правим го сега, защото е спешно“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика