Златанова обвини ГЕРБ за спирането на евросредства

27224
Златанова обвини ГЕРБ за спирането на евросредства
Снимка: БГНЕС

Стигна се до спиране на евросредства заради констатации на одитори, които отриха грешки в обществените поръчки и неупражнен контрол на управляващите органи в периода 2010-2013 година. Това заяви пред БНР в Брюксел вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова във връзка с процедурата, открита от ЕК.

Системата за управление на еврофондовете включва институции, които да не допускат пропуски в управлението на средствата и главно в областта на обществените поръчки. И друг път съм казвала, че 80% от еврофондовете са обществени поръчки. Сегашното правителство е първото, което ще представи стратегия за седемгодишен период в обществените поръчки. Това е нов подход, който е предназначен да реши веднъж завинаги недостатъците, категорична е Златанова.

Грешките в двете оперативни програми са допуснати от миналото правителство, но аз не съм привърженик на тезите на кой ги спират и на кой ги пускат еврофондовете. Ако ще имаме спиране на някакви средства, това е проблем на всички. Недържавническо е и погрешно е да си прехвърляме отговорността един на друг. Правителството с финансов министър Пламен Орешарски през 2007 г. договори цялата финансова рамка за минал период, тя тръгна логично по време на следващото управление. В момента правителството не само трябва да довърши успешно този програмен период, но и да договори следващия. Ние се справяме успешно дотук, подчерта вицепремиерът.

Спирането на средства се дължи на грешки в предишното управление, основно се атакуват обществените поръчки на бенефициенти. Мнозинството от бенефициентите са кметове на ГЕРБ, при тях има грешки. Когато страда една община, обаче, всички страдаме с нея. Няма как да скрием грешки, които са се случили много преди ние да дойдем на тези позиции, увери Златанова.

Честно е и редно да отстраним грешките в системата, ако ги има, а не да лъжем европейските партньори. Няма как със замазване и лъжи да спасяваме хора, злоупотребявали с еврофондовете. Да си понесат отговорността всички по веригата за тези грешки. Няма да чуете от мен политическо лобиране. Предназначението на тези средства не е да се спасяват политически, категорична е Златанова.

Когато станах вицепремиер оставихме системата да работи така както я заварихме, продължавам да мисля, че там работят професионалисти, но ако този тип одитни доклади продължат, може би е редно да направим преглед къде са слабите звена и да вземем сериозни мерки за правилното и законно усвояване на евросредствата. Няма да се поколебая да коригирам системата така, че за в бъдеще на 100% да сме сигурни, че няма да се случват такива неща. В момента колегите от финансовото министерство също анализират ситуацията и уверявам общините, че правителството няма да допусне това, което те наричат фалит на общини. Такова нещо не може да се случи, подчерта Зинаида Златанова. Тя обаче, добави, че националният бюджет не може вече да покрива грешките на всички бенефициенти.

Вчера правителството изпрати писмо до ЕК, където подробно описваме мерките по ОП "Околна среда" и плащанията по програмата. Незабелязано остана в последните дни, че специфичните препоръки за България тази година от 7 са намалени на 6. Вече не съществува препоръката България да ускори усвояването на еврофондовете, припомни Златанова. Тя каза, че в последната година са усвоени почти толкова средства, колкото са усвоени в последните 5 години.

Запитана за това дали има връзка между спирането на средства и "Южен поток", Златанова отговори, че никога няма да види връзка с "Южен поток". "Няма общо между двете неща, да се прави такава връзка не помага за решаването на въпросите. Тези, които правят такава връзка са на път да блокират решаването на въпросите за дълго време. Политизирането на въпросите няма да ни доведе до нищо добро. Проблемите са от юридически характер. За еврофондовете въпросът е технически как работи системата за управление и контрол", заяви Златанова.

ЕК спира част от ОП "Регионално развитие" заради Бургас

Европейската комисия (ЕК) временно прекъсва плащанията по ОП "Регионално развитие" в частта й свързана с градското развитие и развити...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика