10 фундамента за един успешен политически проект

2837
10 фундамента за един успешен политически проект
Снимка: pixabay.com

Изборите не спират да идват за пореден път тази година. Според хаотични изчисления вероятно ще правите, ще участвате или вече сте сглобили нов политически проект, за да вземете участие в прекрасната оргия, която наричаме политически живот у нас. Ето една доза страхотни съвети как да преуспеете в начинанието си, както и да обърнете внимание на някои детайли, които не сте обмислили.

1. Името да е тамън. Много лесно е да се каже, но вижте само как се казват сегашните партии - Движение има такава манджа с грозде, стегни се за европейско развитие на България. Имената на партиите са като онези менюта в ресторанти, където някой веселяк е измислил креативни названия на блюдата и да те е срам да си поръчаш. Затова, ако ще правите партия, просто я кръстете "НАС". Абревиатурата няма значение какво значи, може да е Национален алианс за Симитли, ако щете. Но посланието е "Дайте да направим нещо за нас".

2. Лидерството. Българинът е свикнал с това да търси нов месия - обикновено същия като стария месия, когато е бил нов месия. Но ако имате размах, може да пробвате с двама месии. Може да са с тапии от Харвард, а може просто Слави да викне Годжи, че е по-добродушен. Но най-добре за проекта ви ще е, ако навиете златните момичета след последното си първенство да го оглавят - народът има нужда от синхрон и разбирателство в управлението.

3. Емблемата. Логото на партията, стига да не е просто откраднато от случайна картинка, намерена в Google Images, а направено с малко творчество, ще е добре. Бонус - може да се избегне да прилича на фалос.

4. Финансирането на един политически проект е важно - трябва да има пари за рекламни флаери, за офиси, за тоалетна хартия в офисите, за джипка, за банкет на партийния актив за сплотяването му. Но също така в очите на избирателите всеки лев, с който разполага една партия, е престъпление и сиромахомилството е на почит. Затуй е важно партията хем да има пари, за да функционира шармантно, хем да няма, за да е по-близко до народа. Решението в това е партията да се финансира изцяло с бързи кредити с много неизгодни лихви. Да се купят плазмените телевизори, а па после да ядем солети - така се финансира и населението.

5. Кауза или две. Хората обичат простите неща. “Ще борим мафията” е простото нещо, което последно обикнаха. На идните избори може би ще обикнат "Да не се дадем на Бил Гейтс" или "Краставици под 4 лева килото".

6. Миналото. Миналото на новите ви партийни лица трябва да е добре заметено, така че да не изникне изведнъж, точно когато предложите състав на кабинет.

7. Официална подкрепа. Някой известен и влиятелен да ви даде едно рамо винаги е добре за новия политически проект. Дали президент ще ви дари с няколко генерала за предизборните листи, или някой пичага с над 1000 последователи ще ви последва партията в Instagram - все нещо е.

8. Песен. Една много мелодична песен може да свърши работата на 1000 много бездарни PR-и, дали ви съвет да снимате протяжни видеа на живо в социалните мрежи.

9. Членската маса. Повечето партии на нашенския небосклон не блестят с особено откроима членска маса. Членуващите не обичат да се изявяват по две основни причини. Партийците у нас или са схемаджии на различно ниво, или се опитват да станат схемаджии на различно ниво и ако не успеят в една партия, скоро ще я сменят с друга. Набиването на очи не помага. Затова, ако успеете да привлечете към партията си членове, които искат да се изявяват в публичното пространство, значи сте си напълни редиците с луди.

10. Политиките. А, да, може би и политиките са важни.

 

Автор: Самуил Петканов, Прас-Прес

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПРАС-ПРЕС:

Сглобката пак хлопа: Не!Морандум на ротацията в 10 точки

Как залових Червения пират

Тагарев - жертва на олтара на атлантизма

Един конгрес, много кандидати, хиляди квестори

Навални и затворниците на съвестта

7 години ПРАС-ПРЕС: Бюлетин на неуспехите

10 нови шоу програми, които да ни обогатят още повече

В скута на реформите

Все пак тя се върти: 10 не!отложни ротации

Пътя на Корпуленцията срещу Пътя на Копринката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Сглобката пак хлопа: Не!Морандум на ротацията в 10 точки
Сглобката пак хлопа: Не!Морандум на ротацията в 10 точки

Не!Коалицията се колебае дали да се ротира, напрежението расте, а сглобката хлопа като жълтите павета за пореден път. Евроатлантизмът е поставен...