10 Не!Ща, които доведоха народа до бунт

7218
10 Не!Ща, които доведоха народа до бунт
Снимка: Pixabay

По-лани, като връзваха с ленти в парковете пейките,

никой не се притесни, че така ще поскъпнат копейките.

Други работи се случиха, а други пък не се през туй време,

страх, гняв, лъжи и така нататък, нацията спря да дреме.

И днес вече все за нещичко ни е еня,

а за какво - всеки вече сам си преценя.

Но народът наш решен е да се надигне,

а за причините - надали този списък ще ни стигне:

***

1. На ваксините не вярват, да не би с лъчения, токсини вътрешностите да спарват. Правителството наше, както и това в чужбина, крият какво точно има в пустата ваксина. Дали е чип, дали отрова, дали кастрация или другаква прокоба? Никой не ти казва, а ако казва - лъже. А с който агитира, ще се разберем навън като мъже. COVID е измама, пръскат от самолети, вирус просто няма, а и да има - лекува се с чесън, лимон, амфети. Измислиха го хора гадни, управляващи света, за да го управляват другояче, защото за още власт са жадни.

2. Мерките антипандемични. Колкото обществени, толкова и лични. Никой истински не ги спазва, но всеки се оплаква, че загазва - фалити, съкращения, домашни работи, битови настроения. Няма повече начини деликатни да се каже така, щото мерките са неадекватни. Те тука даже са добри, виж Холандия, Германия, Австралия, добре сме си в Симитли. Но все пак стотици ресторанти и хотели крупни загуби и трайни щети са поели. Е, не и тези, които без пречка и без касови апарати си работеха скрито.

3. На топлото цените нови. Дали е сделката зелена, дали е пореден тур кръвопийски, но цените се катерят нагоре змийски. То даже не толкоз плавно, а препускат в галоп, утре докато светнеш да прочетеш свойта сметка и хоп! - навъртял си нова, по-тлъста от котката на комшийката Петрова.

4. Ядем мръсотии, боклуци и фалшификати. Никой не ни пази от преяждане с полуфабрикати. Едни са скъпи, други - евтинджоси, а къде останаха българските марки като например Жоси? Тровят ни, за да живее българинът кратко, да се поболее и да не си пийва и похапва - сладко. И от следната истина ни е най-гадно: Дебели сме на гладно.

5. Все още има сред нас абдали, дето от магистрала Хемус и стотинка не са открали. А други големи тарикати вдигнаха палати.

6. На мусаката последната песен е изпята, взеха от народа и зарята. Тричането на куче вече е забравено, почти пълното ни културно обезличаване е вече направено. Какво ни остава освен да се разкрещим, за да можем нашата култура най-сетне да защитим? Не да я развием, да я украсим, да я подредим и на тези след нас да я дарим - не! Нека да я спрем, капсуловаме и в чекмедже да я заврем, откъдето да я вадим на празник и за кратко и без дух с нея да се облечем.

7. И футболът не ни радва вече, заляза той като Данчо Лече. 27 години и половина откак ни зарадва нашата дружина. А днеска чалга, гел, тото и ливади, таланти от школи и работливи момчета никой никъде не вади. И как да се тушира фенското напрежение, когато националният ни отбор носи унижение след унижение?

8. Няма тука за мнозина, трябва да се юрнат те в чужбина. А туй не е занятие лесно - учи езици, пътувай, па и бачкай честно. Нека да се върнат българите тука, нищо че е кочина и ни поскъпна токът. Да дойдат, заедно от дъното да излазим, нищо че сме толкоз малко и помежду си за всичко се мразим.

9. До бунт още ни доведе и друга точка важна, макар да е девета. Искат да въвлекат във война нацията ни клета. Да сложат самолети, кораби, ракети. Да ги насочат на страна позната - към Русия, която понякога ни е майката, бабата, сестрата, брата. Третата Световна Ванга я предрече, ако не бе преди 10 години, то тя ще почва вече. Ако не искате участие, сега си го кажете, а не барабар Петко с мъжете.

10. Последна е опцията вечна, очевидна както и че кръвта е течна. Да би мирно стояло, не би чудо видяло. Та затуй малко да се поразкършим лудо, за да си започнем годината с нашенско си чудо!

 

Автор: Самуил Петканов, Прас-Прес

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПРАС-ПРЕС:

10 сглобки, които заслужаваме

Пуделът на Мата Хари

Сладко е да си европлювалник, когато ЕС ти плаща сметката

Предлагаме експеримент

Как ни приеха в Шенген

Изписано на лицето

Паскал, Нотариуса, Доктора: Престъпниците не са каквито бяха

Благодарение на „ШишиЛийкс“: Пътна карта „Магнитски“ за напреднали

НАСА разбулва мистерията на жълтите павета

Какво пак ни стокира Бастунджи Бойко?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

10 сглобки, които заслужаваме
10 сглобки, които заслужаваме

Изборите чукат по джама на нацията като демон, който ни пречи да спинкаме спокойно. Какво утро ни очаква? Ще изгрее ли повече слънце за нас или сме...