КазахСтана тя, каквато стана

34940
КазахСтана тя, каквато стана
Снимка: Getty Images

Докато ние тука си пеем - “Стани ми, стани, нине, нине господине” - в Казахстан стана тя, каквато стана. Сега например столицата пак я наричат със старото име Астана, а не Нур Султан - както бе прекръстена през 2019 на името на бившия султан Нурсултан Назърбаев.

В Казахстан протестите избухнаха по битови причини - заради драстичното поскъпване на пробан-бутана, който широко се ползва в страната за битови нужди и за автомобилно гориво. Битовите мотиви на протеста обаче бързо бяха изместени от политическите. Странното е, че гневът на протестиращите е насочен главно към бившия президент на страната Назърбаев. Негови статуи бяха свалени и поругани - както на Запад събаряха паметници на робовладелци. Не че казахите няма за какво да са му набрали - бившият президент и семейството му си бяха разпределили гигантски парчета от националната икономика, а новият президент Токаев и правителството му не можеха и до кенефа да ходят без разрешение от “оттеглилия” се Назърбаев.

Назърбаев беше запазил и ключови позиции, така че без него да не може да мине нито едно важно решение и да си гарантира недосегаемост.

Сега в разгара на протестите новият президент си уволни марионетното правителство, но самият той си стои на поста и казват, че вече почнал да разпределя порциите от свое име. Кланови битки и дворцови интриги. За бившия президент пък дори не се знае къде се намира физически - имаше слухове, че е отлетял за Русия, Китай, Великобритания, както и уверения, че си е в столицата Нур Султан, бивша Астана.

Да видим кой още е печеливш в тази ситуация. Кому е изгодно? - както обичаше да пита и Ленин (това иначе е принцип в римското право - търси се кой има най-голяма изгода от определено положение).

Без значение как точно е възникнала ситуацията, един от главните резултати е, че властта в Казахстан се примоли на Путин да помогне в тоя тежък за казахската демокрация момент - и Путин веднага се отзова, прати военни части, помогна на братския народ, като овладя и буквално окупира най-важните обекти в страната - летища, тръби, находища… Някои казват, че нахлуването на руски войски не е хептен законно, ала това са подробности - Путин не нахлува, той помага на добра воля.

Това малко прилича на следната въображаема ситуация: все едно тука Копейкин да почне да безчинства срещу зелените сертификати, а властта да повика Путин да го озапти. Путин обича така да действа - едната ръка не знае какво прави другата.

С едната ръка пуска конспирации за ваксините, с другата ваксинира задължително своите хора в Русия.

С едната ръка разбутва някъде, с другата ръка подрежда.

Така че тая “цветна революция” в Казахстан не е точно цветна и не е баш революция.

Стотиците жертви обаче са факт и това определено не е майтап. Жалко за умрелите.

 

Автор: Франсис Фукушима-Хашимото, Прас-Прес 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПРАС-ПРЕС:

10 сглобки, които заслужаваме

Пуделът на Мата Хари

Сладко е да си европлювалник, когато ЕС ти плаща сметката

Предлагаме експеримент

Как ни приеха в Шенген

Изписано на лицето

Паскал, Нотариуса, Доктора: Престъпниците не са каквито бяха

Благодарение на „ШишиЛийкс“: Пътна карта „Магнитски“ за напреднали

НАСА разбулва мистерията на жълтите павета

Какво пак ни стокира Бастунджи Бойко?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

10 сглобки, които заслужаваме
10 сглобки, които заслужаваме

Изборите чукат по джама на нацията като демон, който ни пречи да спинкаме спокойно. Какво утро ни очаква? Ще изгрее ли повече слънце за нас или сме...