Ръгай чушки в коалицията

5645
Ръгай чушки в коалицията
Снимка: 7/8 TV

Слави се показа по телевизията, обяви, че разтурва коалицията и народът се зачуди: Що така бе, чичо? Какво стана, къде го стяга чепикът, какво ни баламосва, че го боляла Македонията, кой го активира?

Всъщност може и никой да не го е активирал

Истинската политическа програма на Слави Трифонов се съдържа в песните му.

Опитвайки се да разберем реалната мотивация за постъпките му, ние трябва да изучим песенното му наследство. Това културно наследство е цяла Вселена и който е склонен с лека ръка да го отхвърли, защото било простотия и чалга, нищо не разбира от култура.

За някого може да е простотия и чалга, но това не намалява значението на тази самостойна култура - това е едно общностно пространство с определена ценностна система.

Слави понякога иска да убеди публиката, че има по-широк културен кръгозор - любимата му книга била “Петър Първи”, имал бил специално отношение към еди-кои си сложни композитори, аху-иху.

Дори да е така, това няма никакво значение, защото неговият живот премина в джагара-джугара по телевизора и на концертите, където докарваше до екстаз милиони.

Така че - Шостакович-Мустакович няма никакво значение.

***

Каква е реалната политическа програма на Слави Трифонов?

Още, така да се каже в зората на Слави Трифонов, един от първите му хитове беше “Ше ти скъсам гъза”. Това собствено изчерпва до голяма степен житейската му задача - да скъса гъза.

Още в интрото на песента той излага подхода си към искането и получаването на взаимност - независимо дали става въпрос за интимно съчетаване или коалиционна връзка:

- Може ли едно..блусче?

- НЕ!

- Що?

- Щото си грозен и нямаш вид на човек, който има пари.

- Аз съм богат на други неща, рожбо, я ела с мене на дансинга… О! Кого ще удряш ти, бе? Я ела с мене бе!

 

И после - нежно казва на героинята, че ще ѝ скъса гъза.

Това е времето, когато Слави наистина имаше вид на човек без пари. Но с много труд и насилие, с много воля за подчиняване на хората, с които работи, той спечели и пари, и слава, и реална автократична власт в неговата малка империя.

Когато вече проима пари, императивът стана съвсем безапелационен: Няма тън-мън, няма Тянанмън. Няма не искам, няма недей, щом те желая, ставам злодей! Каквото кажа, това ще стане, който не иска, да се разкара с 200 - ей тука съм събрал най-готините министри, нищо, че половината падат от небето, а другата половина са от комбинатор нагоре.

Относно договорките и консумацията на властта, това изглежда става по следния начин: джан-джун, цигара-магара, гледай как са прай!

Най-честния разговор е с Бога. С него Слави си общува на равна нога, звъни му по телефона и се разбират: едно ферари за теб, едно за мен и гадже с бронзов тен. Защо бронзов? Може би защото бронзът за печки е отличен наркотик, нещо подобно на лепилото - като се надишаш с бронз за печки, ставаш Карлос Кастанеда и можеш да общуваш пряко с Господа Бога. Не твърдя, че това конкретно има предвид певецът, твърдя, че това е дълбокият смисъл, който може би и той не осъзнава напълно.

Може би почти толкова честен е бил и когато е договарял коалиционни някакви условия с почти равностойните нему коалиционни партньори - министър за теб, министър за мен, една концесия с цвят зелен, чунга-чанга, яж кокоси и банани, нананайна в комбайна.

Това е дълбоко българско и патриотично, малко циганско, малко турско, малко гръцко, малко сръбско, малко гепено, много тарикатско.

За да проникнем до самата душа на Слави Трифонов и решенията му в съдбовни моменти, трябва да се вслушаме в притчата-пролог към програмния албум “Вавилон”. Този албум започва така, както свършва коалиционният и политическият живот на Слави Трифонов:

На брега на една балканска река се срещнали отровна змия и овчарско куче.

- Ти можеш да плуваш - помолила се змията, - пренеси ме на отсрещния бряг.

- Да те пренеса - отговорило кучето, - но ти си отровна змия ще ме ухапеш.

- Защо да те хапя? - казала змията. - Нали ти като потънеш и аз ще се удавя. Размислило кучето малко, видяло му се логично, пък се съгласило. Качила се змията на гърба му и точно когато стигнали средата на реката, тя го ухапала.

- Защо го направи? - попитало кучето, докато потъвало в мътните буйни води. - Нали сега и ти ще се удавиш!

- Защото сме на Балканите - отговорила змията.

 

Автор: Сър Гей Бубка, Прас-Прес 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПРАС-ПРЕС:

Как ни приеха в Шенген

Изписано на лицето

Паскал, Нотариуса, Доктора: Престъпниците не са каквито бяха

Благодарение на „ШишиЛийкс“: Пътна карта „Магнитски“ за напреднали

НАСА разбулва мистерията на жълтите павета

Какво пак ни стокира Бастунджи Бойко?

ДС-т предложения за почетен Патриарх

Сглобката пак хлопа: Не!Морандум на ротацията в 10 точки

Как залових Червения пират

Тагарев - жертва на олтара на атлантизма

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как ни приеха в Шенген
Как ни приеха в Шенген

Съвсем закономерно, точно на първи април България влезе в Шенген. Засега само по въздух и море, но все отнякъде трябва да започне влизането. След...