Толерантност и терор

4408
Толерантност и терор
Снимка: Getty Images/Guliver

В световния въртоп на цивилизациите, където терорът и толерантността се поставят взаимно на изпитание, особено място заема явлението политическа карикатура.

Политическата карикатура е най-концентрираният израз на граждански и естетически идеи.

В една карикатура могат да се изострят и оголят конфликтите на века с такава яркост и пряк достъп до съзнанието на читателя, че изкуството на карикатуриста се превръща и в политическо оръжие за масово поразяване, и в повод за терористичен отговор.

Най-болезнено този конфликт на политическата карикатура с ислямския тероризъм се разгръща във Франция - може би последния остров на свободното слово, където правото на свободно изразяване е граждански култ и държавна политика.

Всички знаем за чудовищния терористичен акт в “Шарли Ебдо” през 2015, когато бяха убити карикатуристи, журналисти и други граждани, нямащи пряка връзка с “Шарли”.

Повод за нападението бяха антиислямски карикатури, тогава Франция отговори с масова гражданска и политическа подкрепа за “Шарли”, тиражът на списанието стигна космически размери, солидарност бе изразена от различни части на света.

Франция и на гражданско, и на политическо ниво отстоява, грубо казано, правото да се подиграваш на своите и на чуждите светини.

На политическо ниво това означава, от една страна, съгласие, че свободата на словото е майка на всички свободи и трябва да се отстоява като върховна ценност, на всяка цена; от друга страна, това предполага и някакъв силов отговор срещу гнездата на терора, които в самата Франция и въобще в Европа са немалко.

Неотдавна заедно със старта на делото за ислямските атентати срещу “Шарли Ебдо” атаките отново се възобновиха.

Млад пакистанец рани с мачете журналисти, работещи в старата редакция на “Шарли Ебдо”.

Учител по история и география пък беше убит, защото показвал карикатури на Мохамед (от “Шарли Ебдо”) пред ученици, докато преподавал за свободата на словото.

Въпреки че преди да покаже карикатурите предупредил, че може да са оскърбителни за изповядващите исляма - и който иска, може да напусне часа, за да не бъде наранен.

Поведението на учителя предизвикало скандал в ислямски групи в интернет - и се намерил чеченец от Москва, който да свърши работата. Отишъл в училището, питал децата кой е учителят, после го причакал на улицата и му прерязал гърлото.

Заподозреният бе убит същия ден в престрелка с полицията.

Френският президент Макрон демонстрира бодряшка твърдост: “Ние не се страхуваме - каза той. - Вече те (терористите) ще се страхуват”.

И отново потвърди френската позиция по въпроса - във Франция всеки има право да казва и показва каквото си иска. Ердоган в отговор на това и на други изказвания заяви, че “Макрон е полудял”. Чеченският главатар Кадиров се дистанцира от атентата, но напомни, че религиозните чувства не бива да се оскърбяват. Русия също заяви, че няма общо с атентата, защото роденият в Москва терорист от 12 години живеел във Франция. Самата Русия не може да се нарече рай за свободата на словото, а политическата карикатура е меко казано смачкана - но Русия също страда от ислямски натиск и тероризъм откъм кавказките републики.

Всяка държава търси свое решение и баланс в този засега неразрешим конфликт.

Още преди атентата срещу “Шарли Ебдо”, през 2005 в Дания бяха публикувани карикатури с Мохамед, които по-късно предизвикаха размирици, погроми и негодувание в целия ислямски свят. Посолствата на Дания по света бяха атакувани и понесоха щети за десетки милиони долари, това бяха най-скъпите карикатури в световната история. Тогава в някои западни държави публикуваха “карикатурите на раздора”, други се въздържаха.

Великобритания например се въздържа от такива карикатури, но и британското общество не е застраховано от ислямски терор - заради космополитния си начин на живот.

В Съединените щати също има доста силен консервативен натиск въобще срещу “оскърбителната карикатура” - ала Ню Йорк през 2001 беше арена най-грандиозния ислямски атентат в историята на човечеството, атаката срещу кулите близнаци.

Защото радикалният ислям атакува самата същност на западния начин на живот и обществата, които го олицетворяват. Някои мислители застъпват още по-крайна теза - те смятат, че въобще в исляма е заложена нетърпимостта. Срещу исляма поначало не може да има равностоен толерантен отговор.

А когато се води борба между противоположни сили и разбирания, неминуемо се получава нещо като осмоза, при която воюващите страни се “заразяват” една-друга с доктрините си.

Трябва да признаем, че в ПРАС-ПРЕС също няма единодушие по въпроса с карикатурите на Мохамед. Едни художници смятат, че ние трябва като французите да приемем изначално тезата, че правото ни на изразяване е ненакърнимо и би трябвало винаги да можем да нарисуваме Мохамед, без да държим сметка за възможните последствия. Други художници смятат, че за да се направи такава крайна провокация, трябва да има много сериозна причина - за да сме на висотата на провокацията.

Има и такива мнения сред нашия колектив, според които такава провокация е съвсем излишна. И не си представят повод, заради който да си струва да направиш такава провокация.

Ето виждате колко различни гледища само в един малък и сплотен екип между съмишленици. А колко по-тежки са тези противоречия в световен мащаб!

 

Автор: Франсис Фукушима-Хашимото, Прас Прес

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПРАС-ПРЕС:

Сглобката пак хлопа: Не!Морандум на ротацията в 10 точки

Как залових Червения пират

Тагарев - жертва на олтара на атлантизма

Един конгрес, много кандидати, хиляди квестори

Навални и затворниците на съвестта

7 години ПРАС-ПРЕС: Бюлетин на неуспехите

10 нови шоу програми, които да ни обогатят още повече

В скута на реформите

Все пак тя се върти: 10 не!отложни ротации

Пътя на Корпуленцията срещу Пътя на Копринката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Сглобката пак хлопа: Не!Морандум на ротацията в 10 точки
Сглобката пак хлопа: Не!Морандум на ротацията в 10 точки

Не!Коалицията се колебае дали да се ротира, напрежението расте, а сглобката хлопа като жълтите павета за пореден път. Евроатлантизмът е поставен...