Тръбата на “Бежански поток” между гърдите на Европа

13798
Тръбата на “Бежански поток” между гърдите на Европа
Снимка: Алла и Чавдар Георгиеви

С пролетното обострение на сирийските фронтове Ердоган отвори шлюзовете и пусна бежанците към Гърция.

Към България потокът е слаб, защото според Борисов Тайпи много го уважава и имат специални отношения. Башбаканът (от турски - министър-председателят) отиде на специални разговори в Турция и както обикновено заведе левия си културен тестис (сол ташак) Вежди Рашидов. На домакина ББ обясни: “Е, довел съм ти тука твоя приятел, ефендито…”

Вежди Рашидов, както обикновено, обяснява геополитиката малко кръчмарски. “Да седнем на една маса и да се разберем… Путин и Ердоган да седнат на една маса… европейските лидери и Ердоган да седнат на една маса”. А Борисов обърна наопаки лафа “аз съм прост и вие сте прости” и вече повтаря в несвяст: “Мъдрост, трябва да проявим мъдрост и да намерим дипломатическо решение”.

Мъдростта си е мъдрост, обаче да видим как стоят нещата в действителност.

Докато се чудихме как точно се контролира и насочва мигрантския поток, излезе едно видео, снимано с телефон - на него се вижда, че турски полицаи насила пращат мигранти - жени и деца, към гръцката граница.

“Специалните отношения” между Борисов и Ердоган се изразяват в нещо много просто. Ердоган имаше един приятел и съратник на име Гюлен. Както често става между приятели с бизнес - в един момент бизнесът разваля човешките отношения, Цветан Василев бяга в Гърция, Васил Божков бяга в Емирствата, а какво става с бизнеса им, вече не е тяхна работа. Така и Ердоган си реши различията с бившия приятел Гюлен - инсценира преврат от негово име, след което започна дивашки репресии срещу журналисти, бизнесмени и всякакви неправилни хора, като всички репресии минават под графата “борба с гюленизма”. Когато на наша територия се разхожда някой такъв гюленист или набеден за гюленист - нашите служби го събират от улицата, качват го на камионетка и го мигрират към турската граница да си го правят турците каквото искат - ако искат и мигрант могат да го направят и да го качат на някоя лодка за Гърция без документи. А не като Сърбия и Емирствата, които си стискат Цветан Василев и Васил Божков и си им прибират парите вместо да ги пратят на Гешев, който да изправи тези новонегодници пред нашето правосъдие.

Другата черта, която Ердоган харесва у Борисов, е че нашият му вика аго, за да му стане драго - и така за момента Борисов/Ердоган щадят българската граница, но натискат гръцката. Понеже гърците не предават така безусловно “гюленисти” и не викат “аго-драго”.

И освен това гръцко издателство пусна ново издание на “Бай Ганьо” с Бойко Борисов на корицата - още една причина да се накаже гръцката държава и дори би трябвало да им измислим някакви санкции!

Не така прости са нещата обаче с по-важните играчи в Сирия - император Путин и султан Ердоган.

Тия двама мъже се държат като гей двойка с проблеми. Пред хората се държат дружелюбно, ама в Сирия се бият зверски кой да изхвърли боклука и кой да измие чиниите. Докато на Балканите си стискат ръцете за Турски поток и даже дават на Борисов да им поддържа тръбите, в Сирия интересите на тези двама диктатори са кръстосани ятагани - Путин поддържа Асад, но Ердоган си има свои планове за дългосрочно присъствие в Сирия, което включва колене на кюрди и търговия с контрабанден, приказно евтин петрол. В същото време Путин продава на Ердоган оръжие, което интензивно се употребява в Сирия.

С две думи - на Балканите Путин и Ердоган кръстосват нежно тръби, в Сирия кръстосват ятагани. Тия си буха една среща и в Москва - в опит да преодолеят различията си по сирийския въпрос.

Без спекулативни прогнози, само ще припомня исторически, че всичките Руско-турски войни са започвали в подобна обстановка - ние тука правим бизнес и сме големи приятели, ама тук-там ни се разминават интересите, нормално е да имаме различия за Крим или Сирия например…

 

Автор: Франсис Фукушима-Хашимото, Прас-Прес

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПРАС-ПРЕС:

Как ни приеха в Шенген

Изписано на лицето

Паскал, Нотариуса, Доктора: Престъпниците не са каквито бяха

Благодарение на „ШишиЛийкс“: Пътна карта „Магнитски“ за напреднали

НАСА разбулва мистерията на жълтите павета

Какво пак ни стокира Бастунджи Бойко?

ДС-т предложения за почетен Патриарх

Сглобката пак хлопа: Не!Морандум на ротацията в 10 точки

Как залових Червения пират

Тагарев - жертва на олтара на атлантизма

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как ни приеха в Шенген
Как ни приеха в Шенген

Съвсем закономерно, точно на първи април България влезе в Шенген. Засега само по въздух и море, но все отнякъде трябва да започне влизането. След...