В 17 детски заведения в Разградско са отчетени повишени нива на радон

2621
В 17 детски заведения в Разградско са отчетени повишени нива на радон
Снимка: БГНЕС

В 17 детски градини в област Разград са отчетени наднормени нива на радон във въздуха. Това показват резултатите от проучването, направено по националната програма за намаляване въздействието на радон в сградите, съобщават от Регионалната здравна инспекция.

 През първия етап на програмата детектори са поставени в 91 детски заведения в областта. След тримесечен престой, детекторите са изпратени за отчитане в Националният център по радиобиология и радиационна защита, посочва Topnovini.bg.

2 детски заведения в Шумен ще бъдат газифицирани с европари

Предстои газифициране на единствените забавачки в Шумен, които все още не са газифицирани – детска ясла „Тракийче“ и ...

 Най-високо ниво е отчетено в детската градина в самуилското село Желязковец, където концентрацията на радон е 1 087 бекерела на кубичен метър. Високо е и нивото в исперихското Яким Груево – 552 бекерела, а в Разград в детска ясла „Звездици” детекторите са отчели 426 бекерела. Единствено в община Цар Калоян няма измерени наднормени нива.

 За получените резултати са уведомени кметовете на общини и директорите на детските заведения.

 От РЗИ посочват, че допустимата норма е 300 бекерела на кубичен метър. При констатирани стойности на концентрацията на радон във въздуха в помещенията над референтните нива трябва да бъдат предприети мерки за редуциране на концентрацията. Това са често проветряване на помещенията, подобряване на вентилацията и активно понижаване на налягането под сградата.

 При стойности на концентрацията на радон от 200 до 300 бекерела на кубичен метър се препоръчва при ремонтни дейности да се предприемат мерки, които могат да се отразят на вентилацията на сградата за редуциране на нивата на радон. Необходимо е да бъде извършено повторно измерване след 5 години, допълват от РЗИ-Разград.

99 детектора за измерване на концентрацията на радон ще бъдат поставени в жилищни сгради в Сливенско

99 детектора за измерване на концентрацията на радон ще бъдат поставени в жилищни сгради на територията на област Сливен, съобщиха за Р...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com