С тези 2 подправки ще приготвите най-вкусната рибена чорба

9190
С тези 2 подправки ще приготвите най-вкусната рибена чорба
Снимка: iStock/Guliver

Докато очите ви потъват в огнените езици на залеза, флиртуващ с безкрайното синьо море, а краката ви потъват в топлия пясък, небцето ви също мечтае за морско приключение и наслада, очаквана за лятото – морските дарове. Морето и летният сезон са време за риба, приготвена по всевъзможни начини.

Сред най-консумираните храни от обедното меню покрай плажовете е рибената чорба. Ароматна, вкусна, носеща магията на морето в чинията ви, тя е обичана от мнозина и лесна за приготвяне, ако знаете малките тайни на най-вкусната рибена чорба. Ако все още се колебаете дали да ги научите, вижте ползите от консумацията ѝ и защо си струва да я приготвяте и у дома, дори да живеете на стотици километри от морския бряг.

Ползите от консумацията на рибена чорба

Традиционна за страната ни особено по Черноморието и поречието на Дунав, рибената чорба е емоция и наслада за небцето и полезна за тялото. Подобно на всяка супа, тя е идеалното средство за хидратация през горещото лято, тъй като 80% от съдържанието ѝ е вода. Използва се и за отслабване, а има ли дама, която да не се вълнува от тази тема в сезона на банските? Рибената чорба обаче доставя и други ползи за тялото, надхвърлящи тънката талия и хидратацията. Сред тях са:

  • По-нисък риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Доказано е, че народите, които често поднасят риба на трапезата си, страдат много по-рядко от опасни патологии на сърцето и съдовете. Това се дължи на съдържащите се в рибата незаменими Омега-3 мастни киселини.
  • Здраве за костите и зъбите. Рибената чорба помага за поддържане на оралното здраве и опорно-двигателния апарат, тъй като е много по-богата на фосфор и калций от редица други храни, които съдържат тези важни за здравето минерали.
  • Рибената чорба в частност и рибата като цяло се препоръчва и на страдащите от недостиг на йод и от проблеми с щитовидната жлеза. Морската риба е тази, която е богата на йод.
  • Рибената чорба е полезна за страдащите от дефицит на витамини от група В, на които е богата.

Най-вкусната рибена чорба се готви ето така

Тайната съставка на рибената чорба

За най-вкусната рибена чорба има тайна съставка. Шегуваме се. Няма тайни или поне те са развенчани, за да може да се насладите на това морско изкушение и във вътрешността на страната, приготвяйки най-вкусната рибена чорба. Сервира се топла, като основните ѝ съставки са риба и зеленчуци.

Рибената чорба е богата на моркови, картофи и лук, но специалните съставки за най-вкусната рибена чорба, на които се дължат и вкусът, и ароматът, са подправките. Олио, сол, черен и червен пипер са съставки, които всички кулинарни вълшебници слагат, когато приготвят рибена чорба, но освен тях има две по-малко познати, които обаче допринасят за разгръщане и обогатяване на вкусна и които, прибавяйки ги в съда с ароматното ястие, ще получите най-вкусната рибена чорба – дивисил и тарос.

Дивисилът е познат в Европейската кухня и с него се подправят различни ястия, а не само рибената чорба, а растението тарос е познато в почти целия свят – Европа, Африка, Америка и е известно и с това, че от него се добива етерично масло с аромат на анасон, използвано за производството на естрагонов оцет. Растението се използва и във фармацевтичната промишленост, а що се отнася за кулинарията, таросът се използва за подправяне на салати, сосове и разнообразие от ястия, сред които и рибените, като подправена с него чорбата на трапезата ви мигновено се превръща в най-вкусната рибена чорба, която сте опитвали.

Класическа рибена чорба, от която ще си оближете пръстите

Опитните готвачи и особено рибарите обаче ви съветват да не прекалявате с подправките, а да сложите няколко вида риба. Те се кълнат в това, че колкото повече видове има в чорбата, толкова по-вкусна става тя, както и че необходимостта от подправки в този случай намалява, тъй като различните видове риба и придават незаменими вкусове и аромати.

Рибената чорба у нас

В България имаме традиции да консумираме рибена чорба. Като цяло у нас обаче  не консумираме толкова много риба, колкото по света и в Европа – 4 килограма на човек средно за година в сравнение с цели 25 в ЕС. Вероятно обаче, ако се научите да приготвяте най-вкусната рибена чорба след тази статия с тайните съставки, то ще консумирате повече риба и ще допринесете за здравето си и за промяна на тази статистика. У нас традиция е да се консумира риба по определени поводи и празници, както и по време на морската почивка и през лятото, а в останалата част от годината консумацията на риба за масовия българин е скромна. За жалост. Рибата е дар от морето, дар за душата, сетивата и тялото, така че пригответе си риба поне един път седмично, няма да съжалявате.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Как да консервирате лозови листа в буркани, така че да останат крехки и свежи

Ретро мусака от 70-те: Картофи, ориз и домати

Стъпка по стъпка: Класическа рецепта за мусака от тефтера на баба

Най-бързият и вкусен кекс с кисело мляко

Сочен и пухкав: Тайната на перфектния омлет

Вкусни печени макарони на фурна

Мляко с ориз: Любимо от детството

Сочно печено пиле: Тайната е в маринатата

Печени свински ребърца със сладко кисел вкус: Не сте яли по-вкусни

Свински дробчета с марината: Ще си оближете пръстите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com