X
 
 

Дивите свине продължават да разпространяват чума в Русенско

1615 1
photo of Дивите свине продължават да разпространяват чума в Русенско
Снимка: actualno.com/Юрий Илиев
В Русе се проведе заседание на областната епизоотична комисия за борбата с Африканската чума по свинете. Д-р Николай Ненов от Областната дирекция по безопасност на храните информира за актуалната обстановка в областта.

„Заболели животни има в индустриална ферма в село Караманово в Община Ценово. Там се отглеждат 4500 животни, а на 21 август е започнало тяхното умъртвяване и загробване след като беше одобрена площадка за това“, сподели специалистът. 

БАБХ: Само стопаните с до 5 прасета ще получат пари за дезинфекция

Кметовете на населените места, които попаднаха в 20-километровите санитарни зони около индустриалните свинеферми, разполагат с още 4 дн...

Нови три огнища на заболяването са открити при дивите свине край селата Просена, Мечка и Писанец. По този начин огнищата в региона са вече осем.

В свинефермата в село Голямо Враново положението е под контрол, но се очаква отговор от Министерство на земеделието за умъртвяването на всички прасета след аргументите на собственика в своя защита.  

Коригираният брой на умъртвените прасета за областта до момента е 70 440.

Специалисти от Германия ще се запознаят с всички засегнати индустриални ферми в:  Българско Сливово, област Велико Търново; Попина и Ветрен, област Силистра  и свинекомплексите в Русенска област. Те ще направят епизоотично проучване от къде, кога и как е влязъл вируса, което да помогне на стопаните при следващото зареждане на фермите с животни.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
    Нали имаше срокове, всички да си изколят свинете? Който не си е изколил дивите свине, да бъде глобяван всеки ден, докато изпълни препоръката изцяло.