X
 
 

Пикът на африканската чума предстои с откриването на ловния сезон за диви прасета

1552 0
photo of Пикът на африканската чума предстои с откриването на ловния сезон за диви прасета
Снимка: Pixabay
Все още няма регистрирани случаи на африканска чума по свинете в област Стара Загора, съобщи на заседание на епизоотичната комисия директорът на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) д-р Дамян Миков. Според него обаче пикът на заболяването тепърва предстои с откриването на ловния сезон за диви прасета, който ще започне на 1 октомври. 

„Обнадеждаващ факт е, че в Старозагорска област по-голямата част от хората вече изклаха доброволно прасетата в задните дворове. Единични са случаите на отказ да се изпълнят предписанията и те са най-вече при стопани, които извън регламентите на закона отглеждат свине майки с цел продажба на животни“, обясни д-р Миков. По-голямата част от задните дворове в областта вече са депопулирани, но проверките за изпълнение на мерките за ограничаване на разпространението на заболяването продължават. 

Борисов и чумата – краката му окъсяха, носът се издължава

Ако някой случайно не е разбрал, в последните няколко месеца или по-точно откакто Цветан Цветанов лъсна с ВИП асансьора в новия си апар...

250 ловци вече са обучени за симптомите и начините на разпространение на африканската чума по свинете, съобщиха от Областната дирекция по горите. В региона са поставени 25 капана за диви свине.

В края на заседанието на епизоотичната комисия областният управител Гергана Микова и д-р Миков отново напомниха, че до 26 август кметовете и кметските наместници трябва да предоставят на Областната епизоотична комисия списъците на стопаните, които са заклали животни, отглеждани в задните дворове. Финансовото подпомагане на собствениците на заклани прасета ще се извършва само на базата на коректно попълнени комплекти от документи. 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Изгониха участник от "Фермата" заради насилие (видео)

Иван Милин бе изгонен от "Фермата: Нов свят" по решение на екипа на предаването. Повод за отстраняването му стана акт на физическа агресия от негова...