Градът на хубавия син Дунав - Русе, ще отбележи своя празник

9261
Градът на хубавия син Дунав - Русе, ще отбележи своя празник
Снимка: actualno.com/Юрий Илиев

С богата програма Община Русе ще отбележи 6 май – Ден на храбростта и българската армия, както и Празник на град Русе. Събитията ще започнат още на 5 май, от 18 часа, пред Доходно здание с празничен концерт на Биг Бенд – Русе.

На 6 май, от 9 часа, в храма „Свети Георги“ ще бъде отслужена света литургия от Митрополит Наум и епископ Амвросий от Гюргево, Румъния.

Европейски експерти ще помагат на русенския транспорт

В края на 2017 г. Община Русе придоби 100% контрол върху активите на фирмата „Общински транспорт Русе“ АД. Сега дружеството...

В 11:00 часа, на площада пред Общината ще се състои Празничен концерт на децата на Русе, с участието на изпълнители и състави при Общински детски център за култура и изкуство.

От 11:00 до 12:00 часа и от 17:00 до 18:00 часа на пл. „Батенберг“, пл. „Хан Кубрат“ и пред Сградата с Часовника ще бъдат представени Музикални стрийт етюди от възпитаници на НУИ „Проф. Веселин Стоянов“.

Пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война на площад „Ал. Батенберг“ , в 12:00 часа ще се състои тържествена церемония. Слово ще произнесат директорът на РИМ - Русе проф. д-р Николай Ненов и областният управител Галин Григоров. Заупокойна молитва за падналите за родината и благодарствен молебен за извоюваната свобода и Празника на Русе ще отслужат Н. В. Пр. Митрополит Наум и свещеници от Русенската Митрополия. Ще бъде строена Почетна рота от Русенския гарнизон, а празнични маршове ще изпълни Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев. По традиция тържествената церемония ще завърши с полагане на венци и цветя. Водещ ще бъде актьорът от ДТ „Сава Огнянов“ Ивайло Спасимиров.

От 18:00 часа, пред Съдебната палата, русенци и гостите на града ще имат възможността да се включат във фолклорен флашмоб, организиран от ФТТ „Найден Киров“, с участието на 8 танцови състава от Русе, сред които ФТТ „Найден Киров“, Танцова школа „Играорци“, ФА „Здравец“, ДЮФА „Зорница“, Клуб „Чанове“, ФТА „Русчуклийче“, Клуб по танци „Фламинго“, ФТС „Зора“. Любители на народните танци могат да се включат на най-голямото хоро, извивало се досега в Русе.

Будни русенци напомниха за геноцида над арменския народ

На 24 април, в двора на арменската църква „Света Богородица“ в Русе, се проведе църковна служба и възпоменателна церемония ...

Празничната вечер на 6 май ще продължи с концерт-спектакъл Children in time с участието на Русенска филхармония, Николо Коцев и група „Кикимора“, от 20:30 часа, на площада пред Общината, и ще завърши с пищна заря.

На 7 май, от 17:30 до 18:30 ч. на пл. „Батенберг“, пл. „Хан Кубрат“ и пред Сградата с Часовника, русенци ще се насладят на изпълненията на възпитаници на НУИ „Проф. Веселин Стоянов“.

Припомняме, че на 9 май, от 18 часа, на площад „Свобода“, уникално представление „Европа – това сме ние“ ще събере над 200 музиканти за Деня на Европа. Професионални музиканти и аматьори ще представят заедно три емблематични произведения – „Дунавското хоро“ на Дико Илиев, „На хубавия син Дунав“ от Йохан  Щраус – син и „Одата на радостта“ от Лудвиг ван Бетовен. В музикалната програма ще се включат оркестърът и хорът на Държавна опера – Русе, Общинският духов оркестър, китарният оркестър към Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“, хор „Дунавски вълни“, хор „Св. Георги“,  Школата по народно пеене при ОбДЦКИ -Русе, както и рок музиканти.

На 10 май от 17:00 часа и на 11 май от 11:00 часа, на площад “Свобода“ ще бъде „построено“ Градче на знанието по проект на 19 общински детски градини. Проектът се нарича „Удивителният свят на знаещите 6-годишни в Русе“ и е финансиран от общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ по програма „Знание и растеж“ с подкрепата на фондация „Еконт“. Науката ще бъде представена през детските очи с научни центрове, лаборатории и арт-ателиета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РУСЕ:

Почти навреме: Читателка върна книги на библиотеката в Русе 50 години по-късно

Пропадна земна маса до училище в Русе: Какво казват от ВиК?

Мижав интерес към втория етап от санирането в Русе

Пожарът в операта в Русе: При гасенето сградата е потънала - докъде е ремонтът? (СНИМКИ)

Мъж си направи незаконен котел за парно, обгазява съседите си

Откриват консулство на Република Молдова в Русе (СНИМКИ)

Температурен рекорд за сезона е отчетен в Русе

Скандал завърши с убийство в Русенско

Колко ученици в Русе употребяват наркотици: Данни от проучване

Земетресение близо до Русе

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе