Митично същество гони злите духове на Ивановден в село Кошов

6780
Митично същество гони злите духове на Ивановден в село Кошов
Снимка: БГНЕС

Митичното същество Татунчо, главен герой в старинния обичай „Джамал“, гони злите духове в русенското село Кошов. Ритуалът, който се изпълнява на Ивановден, е вписан като част от „живите човешки съкровища“ на ЮНЕСКО още през 2010 г., предаде БГНЕС.

„Джамал“ е зимна обредна игра в периода след мръсните дни, като в него участват само мъже. За първи път обичаят е бил изпълнен през 1875 г., а през последните десетилетия се пресъздава редовно от 1976 г. насам от фолклорната група на село Кошов. Митичното животно Татунчо изглежда страшно и е придружавано от мъже, облечени с носии, с маски от кратунки на лицата и по две дървени саби в ръцете. Водачът на Татунчо иска разрешение от кмета да обиколи селото, показва паспорт и след това, докато върви танцът, детето на стопаните припада. Дъхът на Татунчо го спасява, а след това, когато самото животно пада на земята, лекарят го вдига на крак със самодивски прах.

Над 1000 кукери гониха злото от Благоевград

Над 1000 кукери изгониха злото от Благоевград, дефилирайки два часа в традиционния фестивал на кукерските и маскарадни игри, предаде БГ...

Местните жители споделят, че ритуалът наистина закриля селото. „Няма никакви болести, никакви епидемии, всички са здрави, щастливи, булките по две раждат, близнаци. Джамалът се предава по наследство, има много млади хора и деца, които участват. Това е една традиция на селото и, доколкото знаем, никъде в България няма такъв обичай и затова си го поддържаме“, казва ръководителят на фолклорната група Атанас Атанасов. Групата от Кошов го е представяла у нас и в чужбина с изключителен успех.

Според директора на Регионалния исторически музей в Русе проф. Николай Ненов, който е и етнолог, обичаят действително е представителен за българското маскиране и затова е напълно естествено да бъде признат за „живо човешко съкровище“ от ЮНЕСКО.

„Този обичай попадна в листата на „живите човешки съкровища“ на България, защото не само е важен като част от прехода между старата и новата година, но всъщност това е обичай, който се вижда на практика как е жив, в него има приемственост, виждаме и малките, и големите. Оцеляването му е гарантирано, а всъщност това е една от най-важните предпоставки, за да покажем кои са живите човешки съкровища, да покажем как чрез приемането и предаването на традицията един такъв древен обичай ще оцелее. В този миг, точно на Ивановден, той прави мост между миналото и бъдещето, между сезоните, между годините, а и между поколенията“, сподели проф.Ненов.

23 състава с над 1000 участници в маскарада "Старци в Турия"

За поредна година в родното село на именития ни хуморист Чудомир, Турия, се проведе Фестивалът на маскарадните игри "Старци в Турия" 20...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РУСЕ:

Мъже нахлуха в училище в Русе, удариха шамар на 13-годишен

Почти навреме: Читателка върна книги на библиотеката в Русе 50 години по-късно

Пропадна земна маса до училище в Русе: Какво казват от ВиК?

Мижав интерес към втория етап от санирането в Русе

Пожарът в операта в Русе: При гасенето сградата е потънала - докъде е ремонтът? (СНИМКИ)

Мъж си направи незаконен котел за парно, обгазява съседите си

Откриват консулство на Република Молдова в Русе (СНИМКИ)

Температурен рекорд за сезона е отчетен в Русе

Скандал завърши с убийство в Русенско

Колко ученици в Русе употребяват наркотици: Данни от проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе