Община Русе ще подпомогне Сдруженията нa многофамилни жилищни сгради

1439
Община Русе ще подпомогне Сдруженията нa многофамилни жилищни сгради
Снимка: МРРБ

Община Русе ще подпомогне Сдруженията на собствениците на многофамилни жилищни сгради, които ще кандидатстват за безвъзмездно саниране, като осигури средства за изготвянето на технически паспорти, енергийно обследване и архитектурно заснемане.

Това се прави за първи път в Русе, а инициативата е на кмета Пенчо Милков. Тя бе одобрена с мнозинство на днешното заседание на общинските съветници.

100 деца се състезаваха за „Купата на Община Русе“ по джудо

През уикенда в Русе се проведе Национален детски турнир по джудо „Купата на Община Русе“. Състезанието се състоя в спортнат...

„Община Русе е една от малкото, които създаде възможност да подкрепи гражданите, така че те да могат да спазят крайния срок за кандидатстване 31 май 2023 г.“, отбеляза кметът. Той допълни, че освен финансова помощ, е сформиран и екип от общински служители, които участват на място в събранията на собствениците, разясняват условията на програмата и попълването на документите.

С днешното решение се даде съгласие Общината да осигури заем до 1 млн. лв. на Сдруженията на собствениците на многофамилни жилищни сгради, регистрирани по Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС), и участниците в тях да изготвят технически паспорти и архитектурни заснемания, както и да проведат обследвания за енергийна ефективност, придружени от валиден сертификат за енергийни характеристики на сграда в експлоатация.

При одобрено проектно предложение предоставените средства ще се възстановяват от полученото финансиране по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд - етап I"(Процедурата) по Национален план за възстановяване и устойчивост на Република България. В случай че кандидатстващата сграда не бъде одобрена за финансиране по горепосочената процедура, получените средства следва да бъдат върнати на Община Русе в срок до 12 месеца от влизане в сила на решението за отказ от финансиране по процедурата.

За финансирането ще бъдат одобрени сдружения на собствениците на многофамилни жилищни сгради, отговарящи на следните условия:

- собствениците на > 95% от идеални части от общите части на етажна собственост членуват в Сдружение на собствениците на многофамилни жилищни сгради и са подкрепили изпълнението на проекта при гласуването на общото събрание

Вълшебна феерия плени публиката на спектакъла „С Коледа в сърцето“ в Русе

В продължение на час и половина снощи зрителите в препълнената Голяма зала на Доходно здание съпреживяха впечатляващия концерт-спектакъ...

- сдружението на собствениците кандидатства по Процедурата с цяла сграда, а не с отделна блок-секция или група от блок-секции.

- 100 % от собствениците в етажната собственост са подписали Декларации за готовност за осигуряване на достъп до самостоятелните им обекти.

- сдружението на собствениците на многофамилни жилищни сгради предоставя в Община Русе оферта или сключен договор с лицензирано дружество за извършване на дейностите посочени в т. 1 на настоящото решение.

Предоставянето на безвъзмездна финансова помощ за изпълнението на мерки за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради е първият етап от изпълнението на подмярка „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд". Предвижда се интензитетът на безвъзмездната

финансова помощ да е 100% от допустимите разходи и набирането на проектни предложения да приключи до 31.05.2023 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РУСЕ:

Мъже нахлуха в училище в Русе, удариха шамар на 13-годишен

Почти навреме: Читателка върна книги на библиотеката в Русе 50 години по-късно

Пропадна земна маса до училище в Русе: Какво казват от ВиК?

Мижав интерес към втория етап от санирането в Русе

Пожарът в операта в Русе: При гасенето сградата е потънала - докъде е ремонтът? (СНИМКИ)

Мъж си направи незаконен котел за парно, обгазява съседите си

Откриват консулство на Република Молдова в Русе (СНИМКИ)

Температурен рекорд за сезона е отчетен в Русе

Скандал завърши с убийство в Русенско

Колко ученици в Русе употребяват наркотици: Данни от проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе