Община Русе започна обучението на служенители за новия Кризисен център

1409
Община Русе започна обучението на служенители за новия Кризисен център
Снимка: Община Русе

Oбщина Русе проведе двудневно обучение във връзка със стартирането на новоразкритата социална услуга „Кризисен център за непридружени деца, чужди граждани и деца бежанци в риск, преминаващи на територията на община Русе“. В него се включиха служители и представители на всички ангажирани институции и граждански организации, които заедно координираха своята съвместна бъдеща работа.

„Разкриването на кризисния център е наша отдавнашна мечта и фактът, че такава социална услуга стартира за пръв път в България, ни кара да се гордеем, че Русе отново е първенец в социалната сфера в страната“, обърна се към присъстващите заместник – кметът Енчо Енчев. Той изказа своята благодарност на всички, включили се във форума, и им пожела и в бъдеще да работят в толкова добър синхрон.

По време на обучението директорът на дирекция „Хуманитарни дейности“ Катя Петрова представи новата социална услуга, а редът за настаняване на ползвателите бе представен от служители от Дирекция “Социално подпомагане”. В обсъждането на дейностите се включиха и служители на екипите на МВР, Държавната агенция за закрила на детето и Държавната агенция за бежанците. Презентации бяха направени от лектори на Върховния комисариат на беженците към ООН, преводачът арабист Владимир Панов и представители на УНИЦЕФ.

В проведените дискусии по темата бе наблегнато на практическата съвместна работа на местно ниво между институциите и неправителствените организации с цел действия, насочени към правата на децата.

Срещата приключи с посещение в центъра и идеи за бъдещи съвместни обучения и инициативи, насочени към обмен на добри практики и повишаване качеството на услугите при работа с непридружени деца, чужди граждани и деца бежанци в риск.

Припомняме, че през октомври Общинският съвет гласува единодушно разкриването на новата социална услуга. Нейната дейност ще бъде финансово обезпечена от държавния бюджет и от нея ще могат да се възползват 16 потребители. Новата услуга цели гарантирането на правата и интересите на непридружени деца, чужди граждани и деца бежанци, като ще бъдат създадени условия за отглеждане в безопасна среда и получаване на експертна подкрепа. Община Русе ще възложи изпълнението на дейността на доставчик след провеждането на конкурс. Очаква се персоналът да е от 12 души, които ще се грижат за ползвателите на Кризисния център.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РУСЕ:

Мъже нахлуха в училище в Русе, удариха шамар на 13-годишен

Почти навреме: Читателка върна книги на библиотеката в Русе 50 години по-късно

Пропадна земна маса до училище в Русе: Какво казват от ВиК?

Мижав интерес към втория етап от санирането в Русе

Пожарът в операта в Русе: При гасенето сградата е потънала - докъде е ремонтът? (СНИМКИ)

Мъж си направи незаконен котел за парно, обгазява съседите си

Откриват консулство на Република Молдова в Русе (СНИМКИ)

Температурен рекорд за сезона е отчетен в Русе

Скандал завърши с убийство в Русенско

Колко ученици в Русе употребяват наркотици: Данни от проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе