Щафетна гладна стачка с искане за оставката на главния прокурор започва от Русе

3027
Щафетна гладна стачка с искане за оставката на главния прокурор започва от Русе
Снимка: БГНЕС

Щафетна гладна стачка с искане на оставката на главния прокурор Иван Гешев започват от 1 септември активистите от Русенския граждански комитет „Съвест“, предаде БНР.

Преди близо три години група русенци, обединени в граждански комитет „Съвест“, започнаха щафетна гладна стачка в подкрепа на Десислава Иванчева и Биляна Петрова. Тогава активистите бяха убедени, че са нарушени гражданските права на задържаните в ареста и настояваха мярката им за задържане да бъде променена и те да се приберат в домовете си.

„На 40-ия ден те я отмениха, значи постигнахме целта си. Може да е съвпадение, може да е каквото и да е, но мисля, че понеже се бяха включили в нашата гладна стачка… от Канада, от Испания, от Съединените щати българи и от цяла България, разбира се“, каза Лука Аркалиев, председател на Русенски граждански комитет „Съвест“.

Когато започнаха протестите миналата година с искане за оставка на правителството на Борисов, от комитет „Съвест“ бяха първи на площада и останаха там до края. Нещо повече - всяка сряда те продължават да протестират пред Съдебната палата в Русе и да искат оставката на главния прокурор Гешев.

„Ние искаме този прокурор да си отиде колкото се може по-бързо. И тъй като досега не се получава това нещо, отново влизаме в щафетна гладна стачка.

Аз ще бъда на първи (1 септември – б.р.), първият, и след мен продължават останалите. В момента списъкът ни е около 25 души, той продължава да се попълва“, каза Аркалиев.

Хаджигенов: Почти се разплаках, пазим Гешев, както се пази лидерът на Северна Корея

Вчера на заседанието на комисията, която контролира спецслужбите бяха изслушани ръководителите на всички спецслужби. Единият от въпроси...

Според създадената вече организация всеки ден по един от доброволците ще се лиши от храна в продължение на 24 часа, а до тези действия се стига, тъй като търпението им е изчерпано, допълва Васил Събев, секретар на комитет „Съвест“.

„Ние целим да усилим натиска върху господин Гешев, още веднъж да го призовем да не се прави на толкова голям тарикат и да се надсмива с един такъв грандомански тон, а просто да се вземе в ръце, да си подаде оставката час по-скоро и да махне този позор от себе си. Това ни е целта“, каза той.

Гладната стачка ще е безсрочна, а за участие в нея са се записали както хора от цялата страна, така и живеещи в чужбина.

„Един има предпочитания към БСП, друг към БКП, друг към „Демократична България“, както аз например съм към „Демократична България“. В случая при нас няма партийност в тази наша акция. Още веднъж ще подчертая, че тя е общонационална… Втори в списъка след г-н Аркалиев е Радко Димитров от Канада, трети е говорителят на организацията, четвърти е Милко Димитров от САЩ – бивш корабостроител, русенец, на 9 септември е Върбан Христов – русенски художник, в момента е в България, но живее и работи във Франция. Интересно е участието и на Петър Кърджилов – пиара на Иванчева, Биляна Петрова, нейният заместник-кмет, в момента в домашен арест, тя също изяви желание, един богослов – Дилян Николчев…“, каза Васил Събев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РУСЕ:

Мъже нахлуха в училище в Русе, удариха шамар на 13-годишен

Почти навреме: Читателка върна книги на библиотеката в Русе 50 години по-късно

Пропадна земна маса до училище в Русе: Какво казват от ВиК?

Мижав интерес към втория етап от санирането в Русе

Пожарът в операта в Русе: При гасенето сградата е потънала - докъде е ремонтът? (СНИМКИ)

Мъж си направи незаконен котел за парно, обгазява съседите си

Откриват консулство на Република Молдова в Русе (СНИМКИ)

Температурен рекорд за сезона е отчетен в Русе

Скандал завърши с убийство в Русенско

Колко ученици в Русе употребяват наркотици: Данни от проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе