Стотици декари в село Караманово са залети след поройни дъждове

4721
Стотици декари в село Караманово са залети след поройни дъждове
Снимка: Община Ценово

Река Студена излезе от коритото си и наводни обширен район около село Караманово, Русенска област. Под вода се оказаха стотици декари с обработваема земеделска земя, сеновали, стопански постройки и обори за отглеждане на животни. Напълно е преустановена производствената дейност в завода за биокомпост. В района е спряно захранването с електричество, за да се предотвратят нежелани инциденти. Специалисти споделят, че водата е нанесла сериозни материали щети на сградния фонд, а посевите са затлачени. За щастие няма пострадали хора и удавени животни.

„Причина за наводнението са обилните валежи през последните дни и затлаченото корито на реката. Село Караманово се намира в най-ниската част на голям водосборен район. При интензивен дъжд от баирите се стичат кални потоци“, каза Снежинка Монева – главен специалист „Гражданска защита“ в общинската администрация в Ценово. При последния валеж са паднали повече от 40 л/ кв. м вода за по-малко от час. Дъждовете вече превишават няколко пъти обичайната месечна норма. Кметът на община Ценово д-р Петър Петров издаде заповед за сформиране на комисия, която да направи оглед на щетите. За критичната ситуация е информиран и областният управител на Русенска област Галин Григоров. Местни жители и членове на доброволческото формирование започнаха денонощно дежурство и наблюдение на района. Ситуацията е изключително тревожна, защото нивото на водата продължава да се покачва и съществува реална опасност да залее още площи.

През пролетта на миналата година в района отново имаше наводнение, но от „Напоителни системи“ не предприеха необходимите мерки за почистване на коритото на реката. Тогава специалисти направиха предписание за удълбаване на речното легло и възстановяване на проводимостта на речния поток. „От 2013 г. водим непрестанна кореспонденция с компетентните институции. Засега мерките са само епизодични и не се стигна до окончателно решение. Истината е, че коритото на река Студена не е почиствано  в продължение на години, а трябва да се извършва всяко лято“, допълни Александър Йорданов - специалист в отдел „Териториално селищно устройство“.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РУСЕ:

Мъже нахлуха в училище в Русе, удариха шамар на 13-годишен

Почти навреме: Читателка върна книги на библиотеката в Русе 50 години по-късно

Пропадна земна маса до училище в Русе: Какво казват от ВиК?

Мижав интерес към втория етап от санирането в Русе

Пожарът в операта в Русе: При гасенето сградата е потънала - докъде е ремонтът? (СНИМКИ)

Мъж си направи незаконен котел за парно, обгазява съседите си

Откриват консулство на Република Молдова в Русе (СНИМКИ)

Температурен рекорд за сезона е отчетен в Русе

Скандал завърши с убийство в Русенско

Колко ученици в Русе употребяват наркотици: Данни от проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе