X
 
 

Стотици декари в село Караманово са залети след поройни дъждове

549
photo of Стотици декари в село Караманово са залети след поройни дъждове
Снимка: Община Ценово
Река Студена излезе от коритото си и наводни обширен район около село Караманово, Русенска област. Под вода се оказаха стотици декари с обработваема земеделска земя, сеновали, стопански постройки и обори за отглеждане на животни. Напълно е преустановена производствената дейност в завода за биокомпост. В района е спряно захранването с електричество, за да се предотвратят нежелани инциденти. Специалисти споделят, че водата е нанесла сериозни материали щети на сградния фонд, а посевите са затлачени. За щастие няма пострадали хора и удавени животни.

„Причина за наводнението са обилните валежи през последните дни и затлаченото корито на реката. Село Караманово се намира в най-ниската част на голям водосборен район. При интензивен дъжд от баирите се стичат кални потоци“, каза Снежинка Монева – главен специалист „Гражданска защита“ в общинската администрация в Ценово. При последния валеж са паднали повече от 40 л/ кв. м вода за по-малко от час. Дъждовете вече превишават няколко пъти обичайната месечна норма. Кметът на община Ценово д-р Петър Петров издаде заповед за сформиране на комисия, която да направи оглед на щетите. За критичната ситуация е информиран и областният управител на Русенска област Галин Григоров. Местни жители и членове на доброволческото формирование започнаха денонощно дежурство и наблюдение на района. Ситуацията е изключително тревожна, защото нивото на водата продължава да се покачва и съществува реална опасност да залее още площи.

През пролетта на миналата година в района отново имаше наводнение, но от „Напоителни системи“ не предприеха необходимите мерки за почистване на коритото на реката. Тогава специалисти направиха предписание за удълбаване на речното легло и възстановяване на проводимостта на речния поток. „От 2013 г. водим непрестанна кореспонденция с компетентните институции. Засега мерките са само епизодични и не се стигна до окончателно решение. Истината е, че коритото на река Студена не е почиствано  в продължение на години, а трябва да се извършва всяко лято“, допълни Александър Йорданов - специалист в отдел „Териториално селищно устройство“.

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.