X
 
 

Улична изложба разказва за архитектурата на Русе

852 0
photo of Улична изложба разказва за архитектурата на Русе
Снимка: Община Русе
От 19 август, Световният ден на фотографията, до 22 септември –Денят на независимостта на България, в Русе е експонирана изложба „Миналото днес“, която се реализира по идея на Държавен архив-Русе, с финансовата подкрепа на Общинска фондация „Русе-град на свободния дух”. Фотосите са подредени в центъра на града срещу Съдебната палата.

Изложбата „Миналото днес” е опит да се направи връзка между минало и настояще. Експонираните 12 снимки в нея се съхраняват в Държавен архив – Русе и представят някои от емблематичните сгради на Русе: Мъжката гимназия „Княз Борис” (дн. СУ „Христо Ботев“), Окръжното управление (дн. Регионален исторически музей), Търговско-индустриалната камара (дн. РБ „Любен Каравелов”), Банка „Братя Симеонови” (дн. Банка „ДСК”), Хотел и сладкарница „Тетевен” (дн. Търговски обекти), Паметника на свободата и др., с малка история за всяка една от тях на български и на английски език.

В края на XIX и началото на XX век Русе е един от най-важните в търговско и индустриално отношение градове в България. Това е времето, когато градът се изгражда според архитектурния пример на големите европейски градове. Построени са много търговски и жилищни сгради с изящни и красиви фасади, различаващи се от балканските и ориенталски в останалата част на страната. Те пазят история, защото както е казано „Народ без минало, няма бъдеще”.

В Русе си заобиколен от „минало”, просто трябва да се знае и предава на идните поколения. Това е град с импозантна бел епок архитектура, с малки, спретнати площади, сякаш парченце от Виена е доплувало по Дунава. Историческите сгради са тези, които не просто формират облика на града, но са и истински „ракли със спомени" на градската памет и история. Съхраняването на културно-историческото наследство на страната ни през вековете трябва да е мисия на всеки.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители