Мартин Панталеев открива XVIII Австрийски музикални седмици

80708
Мартин Панталеев открива XVIII Австрийски музикални седмици
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Най-съвършеният синтез между вокалното и симфоничното начало ГУСТАВ МАЛЕР постига в СИМФОНИЯТА-КАНТАТА „ПЕСЕН ЗА ЗЕМЯТА”, която ще бъде представена под диригентската палка на известният цигулар, диригент и композитор маестро Мартин Пантелеев с откриване XVIII Австрийски музикални седмици на 8 май в зала „България“ от 19.00 часа.

Монументалните творби на ГУСТАВ МАЛЕР са онази грандиозна кулминация, която на границата между двете столетия завършва епохата на късноромантичния симфонизъм и същевременно очертава с болезнената си напрегната емоция и гротескна образност пътя към експресионизма на ХХ век. Един от най-дълбоките философи в музиката, Малер осмисля в своите творби вечните теми за човека - в неговото общуване със света, с природата, с Бога, в съкровените му интимни размисли или в големите обобщения за живота и смъртта. Композиторът намира пълно изчерпване на творческия си потенциал в два жанра - симфонията и песента, като постоянно търси връзката между тях. Неговите вокални цикли са с оркестров съпровод, а теми, образи и конкретни музикални мотиви от „Странстващият калфа”, „Вълшебният рог на момчето” и „Песни на мъртвите деца” проникват последователно в повечето от симфониите му, като солиращи гласове или мащабни хорови платна.

Великденски концерти за начинаещи

Седмиците около Великден и Коледа са не само поводи за сдобиване с мобилен телефон и ипотечен кредит. В това време се предоставят въ...

Завършена през 1909, „Песен за земята” прозвучава за първи път на 20 ноември 1911, няколко месеца след смъртта на Малер, в Tonhalle в Мюнхен, под диригентството на прочутия Бруно Валтер.

Мартин Пантелеев е роден в София (1976) в семейство на музиканти. Учи в Националното музикално училище „Любомир Пипков”. Продължава образованието си в Националната музи- кална академия „Проф. Панчо Владигеров” в класа по цигулка на проф. Йосиф Радионов. Учи и дирижиране и композиция при акад. проф. Ва- сил Казанджиев и проф. Пламен Джуров. От 1999 като втори диригент на престижната Филхармония на нациите, създадена от Ленард Бърнстейн и Юстус Франц, изнася около 1000 концерта в Европа, Азия и САЩ. От сезон 2011/2012 е главен диригент на Софийската филхармония. Мартин Пантелеев е работил с повече от 30 оркестри, сред които са Берлинските симфоници, Нидерландски симфоничен оркестър и др. Участвал е във фестивалите „Музикален фестивал Райнгау“, „МДР Музикзомер” и „Шлезвиг Холщайн”. Мартин Пантелеев е автор на три симфонии за голям симфоничен оркестър, кантата за хор, оркестър и солисти „Planet Steps“, Концерт за ударни и оркестър и др. Композициите му са изпълнявани в Германия, Китай, Южна Африка, Македония и България.

Мецосопраното Джени Ху, завършва Университета за музика и сценично изкуство във Виена. През 2013 г. се дипломира с отличие. Посещава многократно майсторски класове на Чечилия Бартоли и Силвана Бацони. Още като студентка (2007), Джени Ху дебютира в ролята на Рамиро от операта на Моцарт „Мнимата градинарка“ в Шлостеатър Шьонбрун и в театър Йихай в Шанхай, Китай. През 2012 и 2013 г. участва отново в по- становки на същия театър – в ролята на Полинесо от операта на Хендел „Ариоданте“ и в ролите на Лацули от операта „Звездата“ и на Соркерес от операта „Дидона и Еней“ от Пърсел. Джени Ху концертира често и като солистка на кантатно-ораториални творби с оркестъра „Collegium Dorotheum“ и хора „Cantores Suaves“, под диригентството на Луцио Голино. В едни от най-големите катедрали на Виена тя изпълнява мецосопранови и алтови солови партии от оратории, меси и кантати на Й.С.Бах, от „Стабат матер“ на Перголези, „Маркус-пасион“ от Р. Кайзер и др. През 2011 г. Джени Ху печели III награда от Втория международен конкурс за песенни дуа в София, посветен на творчеството на Г. Малер (в рамките на фестивала „Австрийски музикални седмици“) и III награда и специалната награда на Kонкурса на Международните майсторски курсове „Виенски музикален семинар“.

Тенорът Петер Свенсон е един от най-търсените „Вагнерови“ тенори на нашето време. Роден във Виена, той започва певческата си кариера като соло сопран на прочутия Виенски хор на момчетата. Завършва с отличие Консерваторията и Университета за музика и сценични изкуства във Виена. Носител е на наградата на името на Биргит Нилсон от международния певчески конкурс „Рихард Таубер“ в Лондон през 1991 г. През 1992 г. получава стипендията на Обществото Рихард Вагнер. Открит от диригента Клаудио Абадо, Петер Свенсон получава договори от Виенската държавна опера за периода 1989-91. С всички основни партии на героични тенори в репертоара си той се изявява успешно през последните години в много постановки от Вагнеровия „Пръстен“ – ролите на Зигмунд, двамата Зигфрид, Тристан, Танхойзер, Лоенгрин, Парсифал, Ерик. В репертоара му са също и други партии: Канио (Палячи), Херман (Дама пика), Де Грийо (Манон), Исмаел (Набуко), Айзенщайн (Прилепът) и др. Петер Свенсон е пял на много от най-големите световни оперни сцени, между които Миланската скала, оперните театри в Атина, Хамбург, Буенос Айрес, Дрезден, Рим, Дойче опер Берлин, Барселона, Женева, Осака и др. Работил е с много от водещите и именити диригенти като Клаудио Абадо, Сър Джордж Солти, Джон Елиът Гардинър и мн. др. Петер Свенсон е предпочитан гост и на известни концертни подиуми и оркестри по света като изпълнител на солови тенорови партии.

Операта "Кармен" в София след Великден

На 26 април 2014 зала 1 на НДК ще посрещне световни звезди на оперното изкуство в спектакъла “Кармен” от Жорж Бизе на Държа...

Билети на касата на Софийска филхармония, както и в мрежата на TICKET PLUS- http://ticketplus.bg/search.php?venue=Bulgaria%20Hall

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Сцена