Мерудия, Van Cock и Tha Crew пеят благотворително за Черно море, свободно от пластмаса

2370
Мерудия, Van Cock и Tha Crew пеят благотворително за Черно море, свободно от пластмаса
Снимка: WIND2WIN Challenge

На 5 юни групите Мерудия, Van Cock, и The Crew, ще изнесат благотворителен концерт в клуб Маймунарника (Борисова Градина, София), с цел насочване на общественото внимание върху замърсяването на Черно море с пластмасови отпадъци и привличането на съмишленици в каузата за почистването му и намаляване на човешкия отпечатък върху морската вода.

Едни от най-обичаните имена на родната алтернативна музикална сцена откликнаха на призива да се включат в събитието доброволно, след като застанаха зад каузата „Черно море, свободно от пластмаса“, инициирана от сърфистите Илияна Стоилова и Йоан Колев, добре познати сред феновете на родното Черноморие със своето сърф училище Akasha.

Вижте официалното фейсбук събитие

Преди няколко месеца двамата ентусиасти, заедно с продуцента Атанас Куцев (Remove, Remove Productions), представиха дългосрочен проект за справяне с проблема с пластмасата, провокирани от ежедневния си досег с морето, превърнало се за тях в дом и начин на живот, през дългите години професионално практикуване на уиндсърф.

„Замърсяването на водните басейни е проблем, който засяга нашето съществуване. Вярваме, че е наш общ дълг да защитаваме морето и здравето си и точно поради тази причина каузата, зад която заставамe: ЧЕРНО МОРЕ, СВОБОДНО ОТ ПЛАСТМАСА“, обяснява мотивацията си Илияна, съосновател на сърф училище Akasha.

С вход от 10 лв., който е минимално дарение от всеки посетител, концертът дава начало на мащабната благотворителна инициатива PLASTIC FREE BLACK SEA, чиято цел е набиране на средства за покриване на първични разходи по информационна кампания за превенция на използване на пластмасови продукти за еднократна употреба. Главни цели на кампанията също са изграждане на навици за консумация на био разградими битови продукти, преизползването и рециклирането им. Инфо кампанията, заедно със серия от почиствания на българските плажове, е залегнала като първа стъпка в проекта.

Втората стъпка за представянето на цялостната картина със замърсяването на водите на Черно море, е снемането на проби от водата по цялото протежение на българското Черноморие. Кулминацията на проекта през тази година ще бъде WIND2WIN Challenge – първото предизвикателство за скоростно преминаване на черноморското крайбрежие с уиндсърф между с. Дуранкулак и с. Резово, което Илияна Стоилова и Йоан Колев предприемат през септември.

По време на предизвикателството се предвижда да бъде заснет и документален филм, който ще проследи цялото приключение WIND2WIN и проблематиката, която то засяга – замърсяването на българските черноморски води с пластмаса. Филмът ще наблюдава процеса, през който сърфистите трябва да преминат, за да се подготвят за предизвикателството, както и пътя към осъзнаването на мащаба на екологичните проблеми по Черноморието.

За осъществяване на този амбициозен, но заслужаващ усилията си социален проект, Илияна и Йоан вече успяха да привлекат сериозен екип от експерти в различни области, които ще помогнат при почистванията (Surfrider Foundation Sofia), цялостна координация и логистика на предизвикателството (ветроходецът Явор Колев), пробовземането и анализ на пробите (морският еколог Димитър Беров от ИБЕИ-БАН, морският биолог Велизара Стоилова), заснемането на документалния филм (продуцентска компания Remove Remove Prod.), графично оформление (дизайнерът Мая Иванова) и успешното провеждане на информационната кампания (комуникационна компания Go Marvel Creative Solutions).

За пълно обезпечаване на всички звена по проекта обаче все още са нужни сериозни средства, за които екипа на WIND2WIN Challenge търсят финансови партньори, спонсори и дарители. За целта вече е стартирана IndieGoGo кампания, чиято цел е да набере средства за ефективно изпълнение на проекта, така че да даде най-добри резултати. Всички, които припознават каузата за Черно море без пластмаса могат да дарят на следния адрес:

https://www.indiegogo.com/projects/plastic-free-black-sea-sports#/

Замърсяването на водните басейни с пластмаса е един от най-сериозните екологични проблеми в световен мащаб, с който се борят десетки организации по цялото земно кълбо. На локално ниво проблемът също добива застрашителни размери. Учените изчисляват, че всеки ден от сушата и чрез вливащите се реки в Черно море навлизат 3 тона пластмаса дневно. Индустриалните полимерни продукти съставляват 90% от общото количество на твърди отпадъци в Черно море.

Партньори на WIND2WIN Challenge: Remove Remove Productions, GoMarvel Creative Solutions, IMPRES, За Земята, Runwave, 360 Magazine, JK Fitness Company, Ultramarine, Basecamp, Surfrider Foundation Europe - Sofia Chapter, Nordic Oral Care, Greenpeace, Wind Tracker, Move.bg, WildBerries.bg, клуб Маймунарника

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

МОЛЕЦ представят грандиозен финал на Турне 2024 в зала "Арена София"

Световният шампион по бийтбокс Skiller и гъдуларката Христина Белева с нов музикален проект

Отиде си рок легендата Стив Харли (ВИДЕО)

Британците Tailgunner откриват концерта на U.D.O. в София на 31 март

"Soul Is The Price" е новият видео сингъл от едноименното EP на Bulgarian Cartrader

Джъстин Тимбърлейк издаде албум с 18 песни

Филмът за концерта на Влади Ампов-Графа: Музикантски кеф, следващ световните тенденции

PAIN и Skindred стават част от HILLS OF ROCK 2024

Рокаджиите Bon Jovi издават нов албум (ВИДЕО)

Виктор Костов и Сион Найман ни канят да изживеем "Магията на вариациите"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com