Ръководителят на Софийската опера: Никой не е осквернявал паметника в Хирошима

3229
Ръководителят на Софийската опера: Никой не е осквернявал паметника в Хирошима

Никой не е осквернявал Мемориала на мира в Хирошима. Става въпрос за ограда, която спира достъпа до поляната, водеща към паметника. Това заяви ръководителят на Софийската опера акад. Пламен Карталов, който коментира шумния скандал с надписа „Локо София”, който се появи до Мемориала на мира в Хирошима, посветен на загиналите при ядрената бомбардировка в края на Втората световна война.

Според Карталов случилото се не засяга авторитета на Софийската опера и на България в Япония и, че операта пак ще отиде в Страната на изгряващото слънце, за да изнесе представления. Карталов подчерта, че японската полиция не е искала да се раздухва случая. Той обясни пред Нова телевизия, че никой не е търсил написалите надписа, но те отишли при властите, защото от България тръгнали "самопроизвеждащи се новини" и по случая се вдигнал голям шум.

Служители на Софийската опера написали "Локо София" на мемориала в Хирошима

Двама служители от техническия персонал на Софийската опера са извършили посегателството срещу Паметника на мира в Хирошима. Те вече са...

Ръководителят на Софийската опера уточни, че става въпрос за двама сценични работници, на 35-40 години. Те си признали, след като във Facebook се разшумяло за случая, направено било вътрешно събрание и двамата виновници си признали. А японската полиция била изненадана, че някой дошъл да си признае – станало за пръв път при случай на "цапаница със спрей", и полицаите се смели, като разбрали, че става въпрос за футболен отбор. Освен това, пак по думите на Карталов, в Япония имало много такива случаи на "цапаници".

Виновниците ще бъдат глобени за дребно хулиганство, поясни Карталов. Реагирах с чувство за гняв, подчерта академикът. Той добави, че когато съставът на операта се върне, ще се проучва защо въпросните работници носели спрей.

Академикът каза и, че „можело да има сянка за съмнение”, че случилото се е заради предстоящия избор на нов ръководител на операта. Всичко е възможно, заяви той.

Художественият ръководител на операта Сара-Нова Кръстева добави пред bTV, че за 22 години, в които пътува с операта на турнета, нито веднъж артистите не са били посрещнати от медии на летището. За разлика от сега.

Българин написа "Локо София" на Мемориала на мира в Хирошима

Полицията в Хирошима издирва виновника за оскверняването с графити на Мемориалния парк на мира в града, построен в памет на жертвите на...

"Не ги оправдавам и няма да простя, защото те зашлевиха шамар на целия ни труд, на целия ни театър. Но трябва да правим разлика между вандализъм и поругаване. Полицията в Япония каза, че за първи път им се случва чужденец да си признае и да се извини. Тяхната мярка е "леко хулиганство", коментира още тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЦЕНА:

“ПоетиТе” тръгват на лятно турне през юли

Устата нападна Народния театър: Кой позволи на Джон Малкович да се гаври с българите?

Стефания Колева и Деян Ангелов представят новия стендъп театър "Без гаранция"

Световноизвестният режисьор Деклан Донелан поставя "Медея" в Народния театър

Калин Сърменов с невиждана почит към българските театрали (СНИМКИ)

Обновеният Театър Азарян представя първа премиера

Джон Малкович проведе кастинг с трупата на Народен театър "Иван Вазов"

Спектакълът "Анна - непоправимата" за Анна Политковская с нови две дати

Миланската опера "Ла Скала" с нов директор

Актьорът Любен Кънев с дебют на West End в Лондон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com