За първи път Фестивал на изкуствата в Копривщица от 25 до 29 август (ВИДЕО)

18787

В рамките на 5 последователни вечери възрожденска Копривщица ще събере под открито небе някои от най-добрите български музиканти и актьори за първото издания на Фестивал на изкуствата „Master of Art“, което ще се проведе между 25 и 29 август.

За първи път в града на живо ще свири цял симфоничен оркестър и за първи път ще бъде изпълнявана музика от толкова различни музикални жанрове – опера, мюзикъл, джаз и фънк. А в Народното Читалище „Хаджи Ненчо Д. Палавеев - 1869“ ще бъдат прожектирани филми за изкуство. Зад проекта стоят ентусиазмът и амбициите на Александрина Пендачанска, Хилда Казасян и Найо Тицин.

- Как се роди идеята и защо точно в Копривщица?

Роди се от необходимостта, която изпитахме едно лято, докато седяхме в нашия дом. От няколко години имаме къща в Копривщица със съпруга ми и нашата приятелка и кума Хилда Казасян. Тримата си стояхме на двора и примерно на 5-тата вечер си казахме: „ей сега да имаше да отидем на един филм, да гледаме едно кино, да отидем на един концерт“. И си казахме „когато на човек нещо му липсва, той трябва да си го набави“ и започнахме да мислим защо тук няма един ежегоден фестивал.

Мястото е централно, на равно разстояние от София и Пловдив, могат да идват от Казанлък и големите средногорски градове, изобщо географски мястото е много подходящо. Има тези фантастични минерални извори – Хисаря, Старосел, Стрелча, Павел Баня също не е далеч. Освен това е градът на Димчо Дебелянов, има фантастична традиция – истинска, стара, голяма за Дебеляновите дни и за Националния събор за народно творчество, който се случва на всеки 5 години. Но ежегодно, концертно и музикално няма събитие, което да зарадва гостите.

"Училището на града е фантастично с много хубави, млади хора, които са любопитни и имат много добър клас по-информатика но тези млади хора трябва да имат място, където да обогатяват душите си. Така че, надявам се за всички придошли и местни хора това събитие да бъде интересно, да го споделят с нас и да ги зарадваме", споделя оперната певица Александрина Пендачанска и допълва:

"Пет културни вечери, в които ще има и театър, и музика на живо, и кино прожекции, и на тази лятна сцена за първи път ще излезе цял симфоничен оркестър. Разкажете ни повече за програмата. – Много е амбициозна. Не мога да скрия, че и тримата – и аз, и Хилда и Найо – сме с големи амбиции. Получихме подкрепа и от кмета на града Бойка Дюлгярова – един човек, който мисли мащабно, преди да стане кмет, тя беше директор на училището и го направи чудно с тенис корт, страхотни класни стаи с техника, компютри, таблети. Имат много сериозна техника за класовете по информатика.

Голяма част от това, което се случи с училището го направи тя и сега вече като кмет по същия начин успява с мащаб и визия да променя града. Тя веднага прегърна идеята за фестивала и сега стискаме палци, всичко да е наред и да е пълно с хора – доволни и щастливи, така че и общината да може да спечели. Надяваме се това, което общината инвестира в тази културна идея да й се върне многократно, защото това би означавало, че градът ще се напълни с хора и ще има полза от това събитие."

"Изключително съм щастлива. Веднага, когато ми беше направено предложението аз с отворено сърце приех. Разбрах, че ще се случи нещо хубаво и общината се ангажира с мероприятието. Такова мащабно събитие е първото след пандемията. Предстои ни голям арт фестивал, в който ще бъдат представени различни стилове на изкуството и се надяваме на много туристи, за да задоволим както нашите съграждани, така и гостите на града да изживеят едни приятни мигове в Копривщица", признава Бойка Дюлгярова, която е кмет на община Копривщица.

"Както навсякъде пандемията се отрази пагубно на туристическия сектор в града, но сега се усеща оживление и се надяваме, чрез фестивала да дойдат много посетители и да се помогне, както на туристическия, така и на ресторантьорския бизнес, поне малко. Очакваме 1 500 гости, като легловият капацитет на града е 1 200, но ще има настанени и в околните градчета и села. Надяваме се на едно добро присъствие на фестивала. На лятата сцена ще бъдат направени сектори, в които да бъдат разположени гостите на фестивала, сега се изготвят и пейките, за да има необходимото отстояние при тази пандемична обстановка. Но смятам, че на открито ще се случи много добре и ще бъде безопасно, защото сме взели всички необходими мерки за присъстващите", обобщава кметицата.

Оперната прима Александрина Пендачанска разкрива детайли от програмата.

Искам да ви разкажа, защото много се гордеем с тази програма. Откриваме с „Поетите“ на 25 август, това са някои от най-големите български актьори в момента няма да ги изброявам, защото със сигурност ще изпусна някого, но наистина „Поетите“ успяха да възпеят българката поезия и кое по-добро място от града на Димчо Дебелянов. Мислим, че е символично в града на големия символист да започнем точно с „Поетите“ и сме много щастливи, че те приеха да дойдат и да открият фестивала. Надявам се да ни донесат късмет.

На втората вечер прекрасната Люси Дяковска ще ни отведе в света на мюзикъла заедно с Плевенската филхармония и Левон Манукян, който ще дирижира. Това също беше голямо предизвикателство – да доведем цял симфоничен оркестър, но сме много щастливи, че станаха наш партньор в това приключение. Аз особено много се радвам, защото Плевенската филхармония е създадена от моя дядо Сашо Попов, така че всичко се връзва по особен начин.

Третата вечер е посветена на операта и аз имам концерт с Плевенска филхармония на 27 август, под диригентството на Найден Тодоров. Безкрайно съм щастлива, че успях да го привлека за това първо издание на нашия фестивал. С него винаги е огромна радост да пея. Специален ще бъде този концерт, защото ще представя едно младо момиче. Така както едно време, преди 33 години, Гена Димитрова ми даде път и ми отвори света и оперната сцена, така се надявам и аз да мога да направя същото за едно чудесно младо момиче на име Ралица Богданова. Тя е виртуозна цигуларка, която има разкошен глас, работим заедно от 1 година и се надявам, че публиката ще бъде очарована от нея, така както аз съм.

А на 28-ми, в събота, Хилда Казасян с някои от най-големите български джаз музиканти и със специалното участие на Васил Петров и Теодосий Спасов ще ни пренесат в онова време на старите, романтични български филми и музиката, която всички знаем от деца – „Любимец 13“, „Козият рог“, песни и музикални откъси, които всички ние помним и много обичаме. Заедно отново с Плевенска филхармония под диригентството на Борислав Йоцов, така че тази програма с много хубавото заглавие „Да послушаме кино“ е истински очарователна.

И закриваме, как да закрием – естествено, че с купон и с нашите съученици и приятели от „Акага“, които тази година честват 30-годишнината от своето създаване. Ние сме от един випуск от музикалното училище, от всички паралелки на випуск 1989 година. Много е хубаво да сме тук, защото точно тези хора сме идвали заедно тук като ученици в края на гимназията и сме прекарвали фантастични дни и вечери. И всичко това се повтаря по-много естествен начин и отново с тези хора продължаваме да сме заедно. Те ще закрият фестивала, а преди концерта загряващата група е на техни възпитаници от „Академия Акага“.

Като говоря за предаване на щафетата е важно да ви кажа и за концерта на най-малките, за децата, който също в неделя, на 29 август, тук, в чудесната зала на читалището и е отворен за всички деца и гости на Копривщица с композитор Андрей Дреников. Надяваме се да ги зарадваме, да им дадем нещо от красотата на музиката, да усетят от духа на Копривщица и духа на изкуството. В 5-те дни успоредно с концертната програма ще има и филмовата програма – 11 прожекции – най-доброто от филмовия фестивал “Master of Art”. Изобщо много неща ще се случат тук между 25 и 29 август.

- Мисля, че всички ние имаме нужда от подобни събития след тази година и половина на изолация, но как се отрази пандемията на музикалната сцена в България и изобщо на изкуството и културата?

Копривщица посреща Фестивал на изкуствата "MASTER OF ART"

"Изключително съм развълнувана да ви поканя на една сбъдната моя мечта – целия си съзнатаелен живот съм се стремяла да създавам м...

Тежко е, тежко е, но не само в България. И по света е тежко, трудно е, но докато повтаряме, че просто е тежко нищо няма да се промени. Трябва да успеем да се пресъздадем сами себе си, да пресъздадем всичко това, което правим, да намерим алтернативни начини да стигнем до хората, отново да съживим у тях необходимостта от живото изкуство и досега до живата музика и театър. Така че надявам се нашият фестивал да допринесе точно за събуждането и съживяването на това желание, защото огладняхме – духовно огладняхме и имаме нужда от изкуство отново.

По време на фестивала ще има и открит ваксинационен център, в който всеки желаещ може да се ваксинира с първа или втора доза срещу Covid-19.

Автор: Габриела Андреева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЦЕНА:

Актьорът Любен Кънев с дебют на West End в Лондон

Над 30 артисти и експерти в изкуствата и екологията обменят опит по програма RE-IMAGINE Green Residency

Репетициите на "Бебе на борда" започнаха в Народния театър

"Фантомът на операта" пристигна с Боинг 747 в София (ВИДЕО)

Дълги аплодисменти за Емил Марков и Керана на премиерата на "Всяка първа сряда" (СНИМКИ)

Концерт на Васил Найденов открива Sofia Summer Fest 2024

"Монолози за вагината" получи две награди "Златен кукерикон" в Сатиричния театър

Повече от 230 костюма ще сменят артистите във "Фантомът на операта"

"Нашенец" на Мариус Куркински триумфира на Чудомировите празници в Казанлък

Вдъхновяващият мюзикъл "Книгата на мечтите" се завръща на 3 април

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Сцена