Зад кулисите на спектакъла CAGED от GAYA DANCE COMPANY

3456
Зад кулисите на спектакъла CAGED от GAYA DANCE COMPANY
Снимка: Лина Кривошиева

Световната премиера на CAGED ще се състои на 7 септември в Дом на културата “Борис Христов”,  от 19:30ч. Спектакълът е първият проект на основаната в Пловдив GAYA DANCE COMPANY и е копродуциран от Фондация “ЕДНО за Култура и Изкуства”.

Хореограф на CAGED е Пансън Ким (Корея), а в спектакъла взимат участие българските артисти Павел Терзийски (музикално изпълнение), Стефан Димитров и Полина Христова (кукловоди), Никола Тороманов (сценография), Мариета Голомехова (дизайн на кукли и маски) и Емилиян Гацов (композитор и озвучител). На сцената ще видим танцьорите от Корея - Бонг Су Ким, Йонгджун Шин и Джийон Янг, а светлинният дизайн е поверен на Каролин Вандам от Франция.

Сливайки съвременен танц, музика и куклен театър в едно цяло, CAGED ни отвежда в света на страховете, които царуват над съзнанието и умовете ни. Заклещени в страх, забравяме, че това е състояние на духа, което може да бъде победено. Как? Като оставим страховете да преминат през нас, вместо да ги затваряме вътре в себе си. Като отворим съзнанието си и си позволим да бъдем истински щастливи.

Спектакълът ще ни запознае с историите на трима персонажи, затворени в клетките на собствените си страхове, които ще оживеят на сцената под формата на танцуващи реални и нереални същества. Докато героите отделят огромно количество психологическа енергия, борейки се с “демоните” си, те ще се материализират в една нова действителност.

“Очаквайте висок полет и дълбоко потапяне.” 

Павел Терзийски - музикално изпълнение

 

"Човешката душа няма години, пол или раса. Тя има копнеж. Да бъде свободна. Ще пуснем ли душите си от клетката на 7- ми септември? Искам да разбера." Полина Христова - кукловод

 

“Много интересен за мен е обменът между различните направления в сценичните изкуства,както и съвместната работа с изключителните професионалисти от Южна Корея.”

Стефан Димитров - кукловод

 

“Попадаме в капан, подобен на черна дупка. Без да знаем как сме го направили. Трудно е да се каже, дали светът, в който живеем, е реалност или сън.” Йонгджун Шин - танцьор

 

“Човешката кожа е еластична,  тя може да сменя цвета, формата си, може да променя външността ни, но не може да изпълва със съдържание. Отливайки тези силиконови кожи толкова близки до реалните, всеки път си мислех, колко е уязвимо съдържанието. Колко много усилия се полагат да извадим отпечатъка на своята външност, за да се видим, да се познаем, да се отгатнем....”

Мариета Голомехова (дизайн на кукли и маски)

“CAGED повлия на ежедневието ми, което беше като на видеолента. А смътните ми страхове се кристализираха в реалност.” Бонг Су Ким - танцьор

 

Кой стои зад проекта?

Пансън Ким - хореограф и основател на GAYA DANCE COMPANY

На сцената Пансън Ким изследва съкровените емоции, тънките струни на душевността и обмяната на енергия между хората. CAGED е първата творба на неговата компания GAYA DANCE COMPANY, а сам споделя, че тя е “огледало на собствените ни увреждания”.

Пансън Ким се занимава със съвременен танц още от дете и завършва Националния университет по изкуства в Корея (K-Arts) в Сеул. Развива международна кариера като танцьор в продукции на Жан-Клод Галота, Изток Ковач, Исмаел Иво, Laboratory Dance Project, Мина Ю и други. От 2010-а година насам създава е хореограф на редица съвременни танцови спектакли с международно признание.

Джийон Янг, Бонг Су Ким и Йонгджун Шин - танцьори

Джийон Янг следва съвременен танц в Националния университет по изкуства в Корея (K-Arts), а след това се присъединява към танцова компания LDP в Южна Корея. Участвала е в проекти на Art Project Bora и е танцувала на международни сцени по целия свят, включително в Швейцария, Мексико, Германия, Испания, Франция, Финландия, Щатите и Индонезия.

Бонг Су Ким е танцьор и хореограф, базиран в Сеул, Южна Корея. След като завършва специалност Съвременен танц в Националния университет по изкуства в Корея (K-Arts), Ким започва да танцува за множество компании, както в Корея, така и навън. В момента е основният хореограф в колектива Ubuntu и член на креативната група mover.

Йонгджун Шин е танцьор от корейски произход, базиран във Франция. Той е част от танцовата компания Theater Bielefeld, като преди това, също като Джийон Янг, е бил част от LDP в Южна Корея. Участва в в редица международни продукции, а също така и преподава танц в Училището по изкуства в Лозана.

Павел Терзийски - музикално изпълнение

Павел Терзийски е уникален джаз вокалист, чиито разнообразни техники пренасят слушателите в далечни земи и представят дълбоко ниво на преживяване на музиката. През последното десетилетие участва в множество солови и групови проекти с някои от най-големите имена, част от българската ъндърграунд джаз сцена - Антони Дончев, Росен Захариев, Arable Karajan и други. Открояващ се със своите оригинални музикални импровизации, Павел е познат сред публиките в Германия, Великобритания, Австрия, Норвегия и Холандия.

Емилиян Гацов - композитор

Емилиян Гацов живее и работи в цяла Европа. Гацов създава и музикалната среда за голяма част от спектаклите на Иво Димчев. Автор e на музиката на повече от 70 театрални постановки, танцови спектакли и филмови продукции. Сътрудничи с популярни български режисьори като Мариус Куркински, Десислава Шпатова, Касиел Ноа Ашер и други. Няколко пъти е номиниран за „Икар“ и „Аскеер“ в категорията за авторска музика и печели „Икар“ за „Психоза 4:48“ на Десислава Шпатова. Автор е и на музиката на множество танцови проекти на формации като NOMAD Dance Academy, балет Арабеск, Brain Store Project и други.

Полина Христова и Стефан Димитров - кукловоди

Полина Христова се изявява на различни сцени в българския куклен театър от 1993-а г. насам. Актриса, завършила НАТФИЗ в специалност Актьорско майсторство за куклен театър в класа на проф. Жени Пашова, Полина има редица награди от фестивали за куклен театър в България, Холандия, Сърбия и Хърватия.

Стефан Димитров е български театрален и филмов артист и кукловод. Новаторският му стил се радва на популярност и престижни награди от 2013-а година насам. Стефан е развил изключителен усет към детайлите в интеракцията си с предмети и други материали, включително кукли, като използва естествен подход и разширява границите на традиционното кукловодство.

Мариета Голомехова - дизайн на кукли и маски

Мариета Голомехова започва кариерата си като актриса, развивайки широка палитра от умения и богат визуален речник, които след това обогатяват цялата ѝ кариера като театрална и филмова актриса. От 1995-а година насам се занимава с дизайн на декори, кукли, костюми и създава сложни картини, които в последствие се използват в известни постановки в София. Мариета Голомехова стои зад сценографията на някои от най-успешните проекти на известния режисьор Веселка Кунчева. Работата ѝ е известна във Франция, Япония, Белгия, Чешката Република, Сърбия.

Световна премиера на спектакъла CAGED в Пловдив

CAGED e мултидисциплинарна международна колаборация, в която се сливат съвременен танц, музика и куклен театър. Хореограф на спектакъла...

Никола Тороманов - сценография

Никола Тороманов е носител на 6 награди “Аскеер”, 3 награди “Икар” и множество признания както в България, така и зад граница. Основен фокус на творческата му дейност е да намира визуални решения и да ги представя в различни формати, включително изложби. Заедно с писателя Георги Господинов, той е съ-автор на книгата “Вечната муха” – комикс, който показва как историята може да бъде разказана през погледа на една муха. Никола Тороманов е работил върху продукции от сферата на съвременните изпълнителски изкуства в България, Германия, Русия, Турция и други държави.

Каролин Вандам - светлинен дизайн

Каролин Вандам живее и работи във Франция, а през последните 15 години е участвала като асистент на едни от най-големите театрални режисьори в страната. Започва да създава изцяло собствени светлинни дизайни през 2008 г. с филма “La Maison Tellier” на френската режисьорка Елизабет Рапно. Осъществявала е светлинния дизайн на различни театрални и оперни продукции като „Севилският бръснар” от Джоакино Росини, "Така правят всички жени" (Cosi fan tutte) и “Дон Жуан” от Моцарт. От 2015 г. насам тя работи върху адаптирани пиеси, една от които е по новелата “Коледни Песни” на Чарлз Дикенс.

Виктория Костова - мениджър продукция

Виктория Костова работи в сферата на културата от няколко години, била е част към OpenArts Foundation, ОСАИК „36 маймуни", „Червената къща - център за култура и дебати", „Фондация Елизабет Костова", „Гьоте институт" и Фондация ЕДНО. Интересува се от форум театър, контактна импровизация и различни визуални изкуства и към момента изучава Журналистика в СУ “Св. Климент Охридски”. Има опит в работата с различни неправителствени организации с обучителни и социални цели.

Пълна програма: ONE DANCE WEEK 2019

ONE DANCE WEEK 2019 ще продължи от 20 септември до 19 октомври и ще представи 17 танцови компании с общо 22 спектакъла в Пловдив. Фести...

CAGED - световна премиера

7 септември 2019 - 19:30 ч.

Дом на културата „Борис Христов“, Пловдив

Билети ще намерите онлайн в мрежата на EpayGo.

Събитието следете тук.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЦЕНА:

Емил Марков и Керана – неочакван тандем в театралната комедия "Всяка първа сряда"

Постановки с Никол Шерцингер и Сара Джесика Паркър номинирани за наградите "Лорънс Оливие"

Народният театър гостува в пет града и приема извънстолични спектакли

НДК отбелязва 90 години от рождението на Крикор Азарян

Премиера на детския мюзикъл "Славеят" в "Европейски музикален фестивал"

Невиждана опашка се изви пред касата на Народен театър "Иван Вазов" (ВИДЕО)

Софийският театрален салон 2024 г. стартира с богата програма: Вижте акцентите

Lord of the Dance обявиха трета дата в София след два разпродадени спектакъла

Райна Кабаиванска с огромно признание в Рим

Любими български стихове отново оживяват на сцена: Поетите обявиха лятното си турне

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Сцена

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...