X
 
 

На прага на 15 септември: Липсват 206 000 ученици и 1000 учители

6329 0
photo of На прага на 15 септември: Липсват 206 000 ученици и 1000 учители
Снимка: БГНЕС
9000 учители са отстранявани от работа през летните месеци. Порочната практика директорите да освобождават преподаватели е свързана със спестяването на средства.

"Ние категорично препоръчахме тази практика да се преустанови. Призовавам учителите да не се съгласяват на такава практика". Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в ефира на БНТ. Няма как само с наши усилия това да стане, учителите не трябва да приемат подобно нещо - учителският труд няма характер на сезонен.

Просветният министър иска непосещаването на училище да се счита за престъпление

Непосещаването на училище трябва да се счита за престъпление. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев, цитиран от БНР, п...

Факт е, че част от директорите не поддържат добра управленска култура. Ето защо ще държим директорите отговорни с атестацията, която провеждаме, обясни министърът.

По думите му до 1000 учители липсват в клас, но след 15 септември ще има повече яснота точно колко. Липсват учители по математика и физика - много малко студенти има по тези направления в последната година, заяви Вълчев.

Той каза, че най-рано на 15 октомври ще има информация колко от тези 206 000 липсващи деца са влезли в училище благодарение на мобилните екипи, които са изпратени в цялата страната, за да ги търсят.

През следващите между 5 и 15 години се очаква най-голям дефицит на учители

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев заяви, че следващите между 5 и 15 години се очаква най-голям недостиг на учители ...

Учебниците за 2. и 6. клас са пристигнали навсякъде, ще има учебници за всички класове. Учебниците за 8. клас са на пазара, каза министърът.

МОН също ще одобрява черно-бели учебници. Това, което не подкрепихме, в един и същи клас да има и цветни, и черно-бели учебници. Учителите са тези, които одобряват учебниците, те могат да изберат или само цветни, или само черни бели в един клас. Това, което провокира, беше социалното послание от рекламата, коментира скандала с черно-белите учебници Красимир Вълчев.

Ние вече одобряваме електронни учебници, имаме одобрени и електронни учебници по всички дисциплини, освен по два езика. Важно е обаче всички деца да имат равен достъп до крайното устройство, посочи Вълчев.

Красимир Вълчев настоява да се запазят паралелки с търсени от бизнеса професии

Да се запазят приоритетно паралелките по търсени от бизнеса или уникални професии при записани минимум 10 ученици. За това настоява мин...

Наредбата за приобщаващо образование ще бъде внесена за одобрение в Министерски съвет. Вероятно днес ще подпиша наредба 10 за приема на първокласниците.

Част от средствата за повишението на заплатите са предоставени на общините, подписахме колективните трудови договори, а в общия случай увеличението на заплатите ще бъде през следващия месец със задна дата. Всички учители ще получат увеличението на заплатите си, категоричен бе образователният министър.

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Хиляди деца отделени от родителите им и ...

Кадри на плачещи деца, изтръгвани от ръцете на родителите им, шокираха света. Кадри не от другаде, а от САЩ - страната, гордееща се неи...

missing image
АФИС: Българите имат най-голямо доверие ...

Безспорно институциите, които се ползват с най-голямо доверие сред българските граждани са националният омбудсман и президентът на Репу...