Skylon се приближава към реалността

54653
Skylon се приближава към реалността

Совалките ги свалиха от активна служба. Но британският космически кораб Skylon придобива все по-реални форми и измерения. Това е проект на кораб за многократна употреба, който ще бъде носен от „две в едно” ракетни двигателя, които трябва да осигуряват на Skylon скорост от Mach 5,5 и максимална височина от близо 30 км.

Последната новина е свързана с това, че теоретичният двигател Sabre Engine вече не е само теория. Той е преминал критичния топлинен толеранс и тест за охлаждане, което би следвало да даде зелена светлина за преминаване на Skylon от концепция в реалност.

Как е направен скафандърът на американските космонавти

Когато Нийл Армстронг стъпи на повърхността на Луната през 1969 г., той е бил облечен в скафандър, разработен от компанията ILC Dover. ...

 

Заради успешния тест, Reaction Engines Limited, британската компания, разработваща двигателя, получи одобрение от Европейската космическа агенция, казано най-леко, тъй като прессъобщението на ESA определя двигателя като „най-големият пробив в летателната технология от изобретяването на реактивния двигател”.

Двигателят Sabre е най-важното парче от пъзела, наречен космически кораб за многократна употреба, съобщава Reuters. В завършен вид, Skylon ще излита и ще се приземява като конвенционален самолет, но ще може да достига земната орбита, като изпозва конвенционален двигател при излитане и кацане, а ракетният двигател ще се включва при достигане на определена скорост.

 

Пробивът е направен по посока на топлинния топлообменник, който трябва да може да охлажда засмуквания в двигателя въздух от 1000 градуса по Целзий до -150 градуса. И това трябва да става за 0,001 секунди! Предизвикателството пред инженерите било да намерят начин охлаждането да става толкова бързо, за да се предотврати обледяването на тоблообменника, което би довело да спиране на работата му.

Атака във всяка точка на планетата за 60 минути

Ракетите ICBM са голяма работа, но тъй като биха се използвали само за ядрени удари, използването на такава би могло да доведе то Трета...

Тайната на успеха не се разкрива. „Няма да ви кажем как работи”, казва главният дизайнер Ричард Варвил, чиято кариера започва във военния инженерен департамент на Rolls-Royce. „Това е нашата най-строго пазена тайна.”

 

В завършен вид Skylon ще се движи със скорост 5 пъти по-висока от тази на звука, и ще се издига на максимум 30 км – което е 20% от скоростта и височината, необходими за достигане на орбита.

За да влезе в следващата 3-годишна фаза, проектът трябва да събере финансиране от $400 млн., която предвижда конструирането на умалена версия на работещ двигател.

 

Китай ще изпрати луноход на Луната през 2013 г.

На Международния аерокосмически салон, открит на 13 ноември в град Чхухай, беше представен модел на изследователския спътник „Чан...

Редактор: Пламен Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com