5 лесни съвета, за да не ви откраднат никога профилите

4782
5 лесни съвета, за да не ви откраднат никога профилите
Снимка: Pixabay

Вече стана ежедневие да научаваме за хора с откраднати профили във Facebook, хакнати мейли или дори за такива с откраднати банкови данни. Именно поради тази причина съставихме тази статия с пет кратки и много лесни съвета, които да ни помогнат да не ставаме жертва на най-честите трикове на хакерите и крадците на профили. Ако ги спазвате, вероятността да ви се случи нещо намалява изключително много и вашата онлайн безопасност е гарантирана. Попаднахме на тези съвети в експертна група в социалните мрежи и благодарим на професионалистите, които ги споделиха там. 

1. Използвайте Gmail – има филтри, които успешно улавят над 90% от фалшивите мейли и в повечето случай предупреждава, че email-a е от недостоверен източник и сте обект на фишинг атака.

Когато човек почине - какво се случва с профила му в социалните мрежи?

Имайки предвид колко бързо се развиват социалните мрежи, в близките десетилетия броят на профилите на починали потребители ще се увелич...

2. Получавайки писмо по email от банка, социална мрежа, в която имате акаунт, колекторска фирма, енергото, ВиК или друго е важно да разгледате на първо място email адреса, от който получавате кореспонденцията. В повечето случаи в името на организацията или запазената марка са разбъркани или разменени букви/буква. На пръв поглед всичко в името изглежда нормално, но всъщност не е. Вижте дали домейнът е същият, какъвто следва да е на организацията, от която уж е пратено съобщението. Като получите такъв e-mail, се обадете на националния телефон на дадената институция/организация, за да проверите дали има наистина такова съобщение. 

3. Никоя банка или организация, както и никоя социална мрежа няма да иска през email съобщение да сменяте паролата си, да се логвате през даден линк или да въвеждате данни за плащане директно в мейла. 

4. Ако кликнете на линк от такъв email-a, в никакъв случай не въвеждайте лични данни, пароли или каквото и да е било в полетата, които ви приканват да направите това. Разгледайте името на домейна и разширението внимателно, тъй като точно там ще има разменени букви/буква или друга разлика, тъй като няма как да се използва името на оригиналния домейн и разширение. Пример: “htttps://facebok.com”  -> липсва една буква „o“.

5. Ако не се вслушате в горните съвети и решите да се доверие на email-a: Не кликайте на линкове от email-a, a ръчно наберете домен името и разширението в URL лентата на браузъра, за да достъпите уеб базираното приложение през добре познатия ви домейн. Пример: Ако в email-a има линк който е “https:/facebok.com/sign-in/credentials” -> наберете в URL лентата НЕ същия линк, а този който вие познавате, а именно “https://facebook.com”. Влизайки в оригиналното приложение ако има нещо да направите, то ще ви извести там. 

12 лични неща, които Facebook знае за нас

Facebook знае почти всичко за теб. Системата е сложен алгоритъм, който следи поведението ти, знае къде влизаш, какво търсиш, какви рекл...

Надяваме се информацията да е била полезна! 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Google уволни 28 служители, протестиращи за отмяна на договор с Израел

Вижте на живо: Сдружението за електронни комуникации обсъжда модернизиране на мрежите (ВИДЕО)

Yettel се присъедини към българската Харта на многообразието

Нов хуманоиден робот изненадва с нечовешки възможности (ВИДЕО)

Социалните мрежи и видео съдържанието генерират най-голям ръст в интернет трафика

Yettel предлага дългоочаквания флагман Xiaomi 14 Ultra със специална оферта

Бъдещето на мрежите: Сдружението за електронни комуникации с двудневен семинар в Пловдив

Русия мисли да забрани TikTok

Емоциите и преживяванията, които подтикват към действия – как Yettel помага на потребителите да бъдат по-отговорни към природата

Yettel предлага SAMSUNG Galaxy S23 256GB със 150 лева отстъпка в своя онлайн магазин до 17 април

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии