Биопринтер печата кръвоносни съдове

7346
Биопринтер печата кръвоносни съдове

Китайската биотехнологична компания Sichuan Revotek Co обяви създаването на първия в света 3D биопринтер, който позволява да се печатат кръвоносни съдове за персонализирани човешки органи.

Както съобщава агенция Синхуа, в основата на устройството лежи собствена технология на китайската компания по създаване на биомастила за печат на стволови клетки, съединена с платформа за облачни изчисления.

3D принтер, който работи с 10 материала едновременно

3D принтирането е страхотно, в случай че всичко, от което се нуждаете, е да изпринтирате един материал с едно-единствено предназначение...

Мастилата са получили названието Biosynsphere и позволяват създаването на кръвоносни съдове с отчитане на персоналните особености на организма на конкретен човек и след това на тяхна основа да се "отглеждат" нови органи.

Компанията също твърди, че е готова да излезе на международно ниво със своето устройство и да осъществи сътрудничество с учени от други страни.

За последните 20 години триизмерният печат се е превърнал в мощна глобална индустрия с обем на продажби 2,7 млрд. долара, а т.нар. биопечат – процес по пресъздаване на живи органи – е една от най-бързоразвиващите се насоки за приложение на 3D принтерите.

Това не е първият пробив на китайските разработчици в областта на биопечата. По-рано през октомври беше представена работната станция за 3D биопечат Regenovo (китайски конкурент на калифорнийската компания Organovo, която също работи в областта на създаването на изкуствен черен дроб).

Столично училище вкара 3D принтер в часовете

143 СОУ "Георги Бенковски" в София стана първото основно училище в страната, което включи използването на 3D принтер в учебния си про...

Устройството позволява да се печатат структурно-функционални единици. Проф. Сюй Минен, ръководител на екипа изследователи по този проект, отбелязва, че предишното оборудване за 3D биопечат е използвано основно в промишлеността и при нужда е приспособявано за нуждите на медицината.

Процесът по биопечат все още не е съвършен, според китайските специалисти, и "много неща се налага да се доработват ръчно в процеса". Сега оцеляват до 90% от клетките, създадени на биопринтера, и продължителността на тяхното съществуване е около четири месеца. Успешни могат да се нарекат такива части, получени с 3D печат, като ухо или нос. Що се отнася до изкуствен черен дроб, то според учените ще можем да го видим след 10-15 години.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com