Близо пет пъти се е увеличил броят на активните 5G абонати в мрежата на А1

693
Близо пет пъти се е увеличил броят на активните 5G абонати в мрежата на А1
Снимка: A1

Голяма част от интернет потребителите трудно могат да си представят живота без своя смартфон, таблет или компютър. Те използват мрежата все по-активно както за работа, така и за развлечение, и връзката трябва да е бърза и без прекъсване. В стремежа си към светкавична скорост много от потребителите се насочват към 5G мрежите.

Това показват и любопитни данни на А1 за генерирания трафик и активните интернет потребители на своята 5G мрежа, обявени по случай първата годишнина на 5G ULTRA. От старта на своята 5G мрежа досега компанията отчита 441% ръст на активните 5G абонати.  

Данните сочат, че възможностите на 5G ULTRA се използват активно от потребителите и през същия период трафикът е скочил почти осем пъти (776%). Само за месец октомври обменът на данни достига до над 90 терабайта през 5G.  

Бързата скорост на 5G ULTRA привлича потребителите

Основната причина за интереса на потребителите към 5G са бързите скорости, предоставяни от технологията от ново поколение. 5G ULTRA предлага 3,5 пъти по-бърза средна скорост спрямо 4G. A пиковите стойности при сваляне достигат до над 1000 Mbps, което е 10 пъти по-бързо от скоростта на домашния интернет (средно 100 Mbps).  

Международната организация Ookla отличи 5G ULTRA за най-бързата 5G мрежа в България на базата на над 22 000 теста, направени от потребители. През месец октомври независимо измерване в 9 града у нас на асоциация „Активни потребители“ установи, че 5G ULTRA има най-бързи средни скорости на сваляне и качване от всички доставчици на 5G услуги.  

Къде ползват 5G ULTRA най-активно

Най-активните потребители на 5G в мрежата на А1 са от София. Генерираният трафик от столицата е 54%, докато на второ и трето място са Варна и Пловдив, съответно с 9% и 8%. След тях е Бургас с 5%. Топ 6 по генериран 5G трафик се допълва от Стара Загора и Велико Търново с по 3%.

Любопитен факт е, че през летния сезон генерираният трафик към 5G ULTRA в популярните курорти Слънчев бряг и Несебър е бил съизмерим с генерирания обмен данни съответно в Стара Загора и Плевен.  

Все по-голям избор от 5G устройства и 5G услуги

Интересът към иновативната 5G технология от страна на потребителите води и до засилено търсене на нови устройства, които са съвместими с петото поколение мрежи. А1 споделя, че постоянно разширява своето портфолио от интегрирани в 5G ULTRA смартфони, като бройката им надвишава 40 модела от водещи производители. Глобалният тренд е почти всички нови модели смартфони да са с възможност за свързване с 5G и това ще доведе до още по-голямо разнообразие на българския пазар занапред.

А1 предлага няколко тарифни плана с достъп до 5G, включително с неограничени мегабайти и с възможност за добавяне на различни дигитални услуги.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com