Блокчейн мрежа ще ни показва от къде идва храната - в реално време

2815
Блокчейн мрежа ще ни показва от къде идва храната - в реално време
Снимка: iStock/Guliver

Walmart и Sam’s Club призовават доставчиците на някои определени видове зеленчуци да качат данните на своите стоки в корпоративната Blockchain мрежа. Ако направят това в рамките на година те ще могат да активират end-to-end проследимост на зеленчуците буквално обратно до фермата в която те са отгледани.

Миналата година Walmart и Sam’s Club се включиха заедно с девет от най-големите в световен мащаб доставчици на хранителни стоки в пилотен блокчейн проект "IBM’s Food Trust Solution" – блокчейн мрежа, базирана на т.нар. "Hyperledger Protocol". Сред фирмите, които се включиха в проекта са Dole, Driscoll’s, Golden State Foods, Kroger, McCormick and Company, McLane Company, Nestlé, Tyson Foods, and Unilever.

Знаете ли, че „блокчейн“ е темата на деня?

Запазете датите 25-26 октомври за CEE Block Sofia, за да научите последните тенденции и приложения на дигиталните технологии в бизнеса....

По-рано тази година, Walmart завърши два пилотни теста на мрежата, използвайки доставчици на манго и свинско месо. След теста на proof-of-concept, проследяващата blockchain мрежа е вече е процес на финална разработка. От миналата седмица Walmart вече има 25 продукта, от общо 10 компании, които се разпространяват по тази мрежа. Продуктите варират от домашни птици, през горски плодове, до кисело мляко. Резултатите от тестовете на проследяването показват, че информацията стига до крайния потребител в рамките на 2.2 секунди, докато преди едно такова проучване е отнемало 7 дни.

Проследяването на произхода на дадена храна ще помогне на Walmart да бъдат по-проактивни на различни здравословни проблеми, разпространявани с некачествени храни, като по този начин да се открие произхода на вредната или некачествена стока. От анализа на събраните данни ще може да се направят извод какво не е наред, къде се появяват проблемите, ще може да се гарантира безопасност, като на ключови места по веригата ще се правят проверки на стоките.

В глобален мащаб годишно над 400 000 души умират поради замърсена или некачествена храна. 5 души в САЩ са починали от бактерия E-coli, разпространена чрез марули "Ромен". Тъй като произходът на марулите не бил установен Центърът за контрол и превенция на заболяванията (CDC) издаде предупреждение до гражданите да избягват всички видове марули "Ромен". Това принуди хранителните вериги да изхвърлят продукция на стойност милиони долари. Отнело седмици преди произхода на заразената маруля да бъде проследен до Юма, Аризона.

Автор: Георги Кацаров

Може ли българската държава да се справи с фалшивите новини?

Явлението „фалшиви новини“, което завладя света, създава несигурност в бизнеса, тъй като е много важно да има достоверна ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

Yettel показва емблематични модели смартфони в „Музея на електронните отпадъци“

Украински военни се оплакват колко по-бавен е интернетът от Starlink и как не могат да се свържат

Министерството на ел. управлението търси помощ как точно да се забранява изкуственият интелект в България

Как ще се налагат забраните за използването на изкуствения интелект в България? (СНИМКИ)

Търсите премиум смартфон с много памет и умни функции? Заложете на извънземните модели от серията Galaxy S24 с 3 години гаранция

Флорида ограничи използването на социални мрежи под 16- годишна възраст

Къде трябва да изхвърля стария си телефон и още важни въпроси за електронните отпадъци

Смартфони, смарт часовници и слушалки с намаления до 25% през март в играта “Петък с Yettel”

Facebook връща една от най-омразните функции

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии