България – една от 12-те глобални точки за новите gTld домейн имена

101140
България – една от 12-те глобални точки за новите gTld домейн имена

България се превърна една от 12-те технически точки, които поддържат правилното функциониране на системата на новите gTld домейн имена, които от ICANN започнаха да пускат поетапно още през 2013 година.

Едно от предизвикателствата в тази насока се оказаха тежките изисквания по отношение на инфраструктурата, която трябва да бъде създадена и поддържана. Високите стандарти, спуснати от световния регулаторв контекста на новите домейн имена бяха удовлетворени от най-голямата българска хостинг компания в лицето на ICN.bg, която за пореден път доказа, че се стреми да представя в добра светлина българският онлайн бизнес.

Започва приоритетната регистрация на домейнии на кирилица

Правата за регистриране на разширения .сайт и .онлайн й бяха делегирани през октомври 2013 година. Периодът на приоритетната регистраци...

Само през миналата година на пазара се появиха над 100 нови домейн разширения, сред които англоезичните .guru, .international, .sexy, .bike и т.н., а също така и кирилизираните .сайт и .онлайн. След приключването на цялата процедура по интеграция на новите gTld домейн имена, общият брой разширения ще достигне колосалните 1400.

Над 150 от новите домейн разширения вече са одобрени от ICANN и голяма част от тях функционират успешно. Към настоящия момент в България се хостват около 10% от тези нови и екзотични имена. По думите на ICN.bg, към момента се работи по присъединяването на още 6 допълнителни домейн разширения, до които световният пазар ще има достъп съвсем скоро.

От най-голямата българска хостинг компания не крият радостта си, че покривайки високите стандарти по новата инфраструктура, те се нареждат до световни гиганти в IT индустрията като Google, VeriSign, Afilias, Key-Systems и други, предоставяйки една от 12-те глобални точки за поддържане на новите домейни.

За да бъде одобрена една компания от ICANN и за да се превърне тя в част от инфраструктурата на gTld домейн имената тя следва да отговаря на редица тежки изисквания, включително такива по отношение на сървърна обезпеченост, сигурност, гарантирана свързаност, ниска латенция на мрежата, висока скорост на системен отговор. Сред допълнителните изисквания влизат и задължителният дублиран Disaster Recovery технически център, както и алтернативни бекъп мощности, реализирани чрез допълнително ултра модерно оборудване.

Все повече се запазват домейни с популярни протестни фрази и лозунги

След осем години на лоши резултати, българските компании, продаващи домейни, свързани с актуалните новини за деня, вече отчитат растеж....

Като важна част от глобалната мрежа за поддържане на новите разширения, България ясно заявява своите амбиции да се превърне в един от технологичните лидери в Източна Европа.

Създателят и управител на ICN.bg, Юлиан Бориславов заяви пред родните медии, че това е важна стъпка, която подчертава стратегическото място на България в областта на IT услугите. Според него това е поглед в правилната посока по отношение привличането на външни инвестиции и капитали, които да съживят родната икономика и да предоставят повече възможности на младите и амбициозни хора у нас.

Избирайки България като една от 12-те опорни точки за поддържането на gTld имената, ICANN ни дава възможност да се наредим рамо до рамо с държави като САЩ, Китай и Германия, които са доказали своя огромен IT потенциал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии