България става световен център за компютърни науки и изкуствен интелект

3543
България става световен център за компютърни науки и изкуствен интелект
Снимка: INSAIT

Вчера в София се състоя рядко събитие, което има реален шанс да промени бъдещето на България. В зала 3 на НДК бе официално открит първият по рода си в Източна Европа център за развитие на компютърни науки, изкуствен интелект и технологии, наречен INSAIT (Institute for Computer Science, Artificial Intelligence and Technology). Институтът има амбицията да се превърне в един от водещите изследователски и образователни центрове в света, с условия на работа, съпоставими с тези в добрите западни университети. INSAIT ще развива изследователски и образователни програми на световно ниво и ще може да привлича учени от световна величина. Амбицията на института e да обучи следващото поколение визионери, висококвалифицирани изследователи и технологични лидери. Това ще насърчи най-добрите млади таланти да останат или да се върнат в България и ще осигури подходяща среда за предприемачи, успешни технологични стартъпи и партньорства.

INSAIT беше открит от министър-председателя Кирил Петков пред безпрецедентна по състав аудитория, включваща политици и множество авторитетни представители на академичната и бизнес общност в България. „Какви са целите пред INSAIT? България да стане най-доброто място в света в областта на компютърните науки и изкуствения интелект. Да привлечем най-големите компании в света да отворят своите центрове в България. Да спазим едно обещание, което нашето правителство е дало - да върнем обратно в България най-талантливите ни умове. Така, по този начин да върнем талантливите си деца вкъщи“, заяви премиерът.


От своя страна, инициаторът на ІNЅАІТ проф. Mapтин Beчeв от ЕТН Zürісh сподели: "Когато ce дипломирах в Кеймбридж през 2003 г., си пожелах след 20-30 години да създам в България център на световно ниво като в Кеймбридж. Чрез този институт България става пионер в Източна Европа.”

Сред участниците в събитието бяха още президентът Румен Радев, федералният министър по икономически въпроси, образование и изследвания и президент на Швейцария (2021 г.) Ги Пармелин, еврокомисарят Мария Габриел, министърът на образованието и науката професор акад. Николай Денков, министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, ректорът на Софийския университет Анастас Герджиков, президентите на водещите швейцарски университети ETH Zurich и EPFL, носителят на наградата „Тюринг“ („компютърният Нобел“) проф. Шафи Голдвасер от MIT и Berkeley, нобеловият лауреат и двигателят на израелската стартъп революция Дан Шехтман.

В записано видео обръщение към аудиторията директорът на Google AI Джеф Дийн каза: „Нашето желание е да помогнем на INSAIT да се превърне в център на световно ниво, привличащ най-добрите изследователи от региона и света…Нямам търпение да видя новаторската работа, която ще произведе INSAIT!“


Научният и консултативният съвет на института включват авторитетни световно известни учени от САЩ, Израел, и Швейцария. Институтът е структуриран като специално звено към Софийския университет “Св. Климент Охридски” в партньорство с два от водещите технологични университети в световен мащаб - швейцарските политехники ETH Zurich и EPFL. Абревиатурите ETH и EPFL са познати на всеки научен журналист по света, като източници на редовни прессъобщения за научни открития.

Въпреки ранната фаза от своето развитие INSAIT вече се радва на солидно финансиране. Българското правителство осигурява 170 милиона лева за период от 10 години. От своя страна водещите технологични компании Google, DeepMind и Amazon Web Services ще инвестират в изследователския център общо над 12 млн. лева през следващите години. Визията на INSAIT се радва и на пълна подкрепа от технологичния сектор в България. Към момента институтът е привлякъл финансиране в размер на 12 милиона лева от SiteGround, един от лидерите на международния уеб хостинг пазар със седалище в България, и 1,3 милиона лева от други известни технологични предприемачи и инвеститори, като Васил Терзиев, Богомил Балкански, Иван Осмак, Атанас Симеонов, Неделчо Спасов, Станимир Василев, Светозар Георгиев, Христо Христов, Любомир Минчев, Иво Евгениев.

„Благодарение на това, че INSAIT ще предостави поле на изява и подкрепа на най-добрите умове в компютърните науки и AI технологиите в световен мащаб, се надявам някой ден създаването на следващата голяма световна технология в България да звучи съвсем реалистично - защото съм убеден, че имаме талантите, с които да го постигнем.“, заяви Тенко Николов, управляващ партньор на SiteGround, компанията, която до момента е най-големият инвеститор в INSAIT.

С огромната институционална, академична и обществена подкрепа, с която разполага, както и с осигуреното към момента финансиране от 200 млн. долара, INSAIT безспорно има потенциал да изпълни своята мисия. Тя е да превърне България в световна дестинация за изследвания и иновации и да създаде нова екосистема от стартиращи компании, които да преобразят икономиката на страната. Според инициаторите на института, неговото създаване може да бъде повратна точка в усилията за създаване на високотехнологична и конкурентна икономика, базирана на продукти с висока добавена стойност и интелектуална собственост, както и за преодоляването на негативни тенденции като демографската криза и емиграцията на висококвалифицирани кадри.

Архитектът и двигателят на INSAIT проф. Мартин Вечев е един от водещите световни учени в областта на компютърните науки и изкуствения интелект, и е носител на множество международни награди, включително на наградата “Джон Атанасов” за постижения в областта на компютърните и информационните технологии (2009 г.). Той е единственият българин носител на две престижни награди на Европейския съвет за научни изследвания. Освен учен проф. Вечев е предприемач и основател на три успешни високотехнологични стартъпа, известни в международен мащаб.

„Научноизследователската и образователна дейност на световно ниво е в основата както на всяка стабилна и конкурентна икономика, така и на технологичния прогрес. Наша приоритетна цел е да съживим и трансформираме България. Подобно на други западни институти, INSAIT има потенциал да окаже сериозно влияние не само върху развитието на икономиката, социалната политика и образованието в България, но и върху ролята и авторитета на страната“, сподели проф. Вечев.

Запис от събитието можете да видите тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com