Българите масово искат мобилен телефон с интернет

2637
Българите масово искат мобилен телефон с интернет
Снимка: iStock/Guliver

Потребителите в България проявяват подчертан интерес към интернет услугите, за сметка на мобилните услуги и телевизията. Безспорно обаче хитът в сферата на телекомуникационните услуги са пакетните услуги – най-вече достъп до интернет заедно с мобилна гласова услуга.

Съгласно доклада на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) за развитието на сектора на телекомуникациите през 2015 година се наблюдава ръст от 51,5% в приходите от инсталационни такси и месечен абонамент за услуги и 45% на броя на абонатите на пакетни услуги. Спрямо 2014 година има 76,9% увеличение на потребителите, които вземат пакет интернет плюс мобилна гласова услуга. Относителният дял на пазара от такива потребители е цели 68,6%.

Скоро ще можем да късаме предсрочно договори с телекомите при 8 пъти по-малко разходи

На път сме да постигнем споразумение и с трите мобилни оператора неустойките при предсрочното прекратяване на срочни договори да бъдат ...

Само интернет услугите също се търсят, но растежът в това отношение е по-скромен. Съгласно доклада общият брой на услугите за пренос на данни и достъп до интернет е 4% спрямо 2014 година. Общият брой на абонатите на интернет услуги е нарастнал с 31% на годишна база, като има увеличение от 8% на абонатите с фиксиран интернет. Мобилният интернет обаче бележи ръст от 42,4%.

Все още най-разпространеният начин за достъп до интернет е кабелният (влакнесто-оптични мрежи) – 62,1% от пазара на интернет услуги. С 5,2% намалява дела на ADSL услугата.

Намаление на интереса има и към телевизионните и радио услуги. Спрямо 2014 година 6% по-малко абонати са търсели и ползвали тези услуги т.е. са гледали телевизия и са слушали радио. Нещо повече – дребните разпространители на радио и телевизия са с 13% по-малко през 2015 година, отколкото през 2014 година. Интересното е, че броят на абонатите на платена телевизия се увеличава – с 6,8%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии