Facebook към медиите: Приемете или напуснете

3055
Facebook към медиите: Приемете или напуснете
Снимка: Getty Images / Guliver

На 6-ти януари, 2017 година Кембъл Браун оглави отдела за медийни партньорства на Facebook. В една от своите първи изяви в публичното пространство след назначението, тя заяви че ще "помага на новинарските организации и журналистите да работят по-близко и ефективно с Facebook". В публикация, която вече не е публична, тя беше написала:"Ще работя директно с нашите партньори, за да им помогна да разберат как Facebook може да разшири обхвата на тяхната журналистика и да допринесе с реална стойност към техния бизнес".

Каква огромна разлика само за година. В ефира на Code Media, Браун отправи ново послание към медийните компании, което не беше толкова приветливо. "Моята работа не е да набирам хора от новинарските организации, за да публикуват своите неща във Facebook", каза тя.

Промените във Facebook затриха процъфтяваща дигитална медия

В началото на годината Facebook обяви, че подготвя мащабни промени, които да подобрят преживяването за потребителите в мрежата. Tака в ...

В хода на предаването към нея беше отправен въпроса дали е притеснена, след като най-големият бразилски вестник Folha de Sao Paolo избра да спре да публикува във Facebook. "Ако трябва да бъда честна, това не беше голяма изненада за мен", отговори тя и допълни, че не е нейна работа да преследва отказалите се медии. "Ако някой чувства, че това е неподходящата платформа за него, тогава не трябва да използва Facebook. Моята работа е да гарантирам наличието на качествени новини във Facebook, а също така, че издателите и медийните компании, които искат да използват Facebook за популярността си, да имат работещ бизнес модел".

Това изказване идва в момент, когато от социалната мрежа вече имат зад гърба си редица инициативи (Facebook Live, монетизацията на Instant Articles и др.), които не постигнаха очакваните резултати спрямо сериозните медии. Във връзка с това Браун заяви: "Не мисля, че някой от нас наистина знае как ще изглежда бъдещето на журналистиката. Ние трябва да експериментираме. Ние трябва да бъдем по-прозрачни и откровени с медийните компании, които искат да поемат по пътя, който ние им посочваме, тъй като той може да проработи, но може и да не проработи".

Какъв е този нов път, за който Кембъл Браун говори? За тези от вас, които следят новостите около социалната мрежа през последните няколко месеца, едва ли ще е изненада да разберат, че социалната мрежа е в процес на "пренастройка", която цели да даде много по-голяма гласност на публикациите на вашите приятели, отколкото на страници. В синхрон с тази промяна идва и една по-малка: в Watch video секцията ще има специален раздел само за новинарски клипове. Тъй като все пак социалната мрежа не може да се откаже от един от основните си източници на приходи, а именно – рекламите, то по-вероятно е да бъде коригирана политиката на плащания, ако даден човек желае да рекламира чрез Facebook, коментират специалисти от Софтуерния университет. Как и дали това ще проработи – ще разберем в най-близко бъдеще, но промените в генералната политика на компанията към нейния продукт вече дават своите резултати – редица малки и независими страници се оплакват от спад на органичното достигане (organic reach). Опасенията, които те изказват, засягат най-вече това, че по този начин Facebook ще даде огромна преднина на медийните корпорации, задушавайки независимата журналистика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Приложение за хранителни режими и „говореща“ количка спечелиха наградите на Yettel на TUES Fest 2024

Истински флагман: Представяне на Honor Magic6 Pro

Yettel предлага супертънките HUAWEI nova 12s и nova 12 SE в комплект с FreeBuds SE 2

Изкуственият интелект на война: Експерименталният проект на САЩ със смесени резултати в Украйна

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Академия за дигитални умения помага на учителите да внедряват изкуствения интелект в учебния процес

Роботите на Мъск ни сменят: Заявка за бизнес експанзия

Пуснаха куче-робот с огнехвъргачка свободно на пазара в Америка

Нова сила става ключов пазар за чипове

Yettel предлага Galaxy A55 и Galaxy A35 с до 200 лв. отстъпка и в комплект с Galaxy Fit3

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии