X
 
 

Google към ЕК: Не принуждаваме потребителите на Android да се обвързват с нас

Американският технологичен гигант Google отхвърли обвиненията на Европейската комисия за злоупотреба с монополно положение на пазара на приложения за мобилни устройства, които използват операционната система Android. Заявление в този смисъл е направил старшият вицепрезидент на Google по юридическите въпроси Кент Уокър, цитиран в официалния блог на компанията.

„През април Европейската комисия (ЕК) излезе със заявление, в което изрази безпокойство доколко системата Android е съвместима с различни от нея системи и как ние разпространяваме нашите приложения. Днес изпратихме отговор, в който показваме как системата Android дава възможност да се спазва баланса на интересите на клиентите, разработчиците, производителите и операторите на мобилните мрежи. Android не ограничи конкуренцията в Европа, а обратно – разшири я”, заяви Уокър, пише БГНЕС.

На 20 април властите на Европейския съюз официално предявиха на американската компания обвинения за нарушаване на антимонополното законодателство в Европа. По данни на регулаторите в ЕС, Google иска от производителите на смартфони с операционната система Android да качват предварително приложенията на американската корпорация (браузъра Chrome, Google Search, картите Google Maps и други програми), както и да бъдат направени приложения по подразбиране.

Според Маргрет Вестагер, която е еврокомисар по конкуренцията, поведението на Google лишава потребителите от големина на избора на мобилни приложения и услуги, както и създава пречки за иновации. По-рано Вестагер е обявявала, че глобата за Google в ЕС може да достигне 7,4 милиарда щатски долара или около 19% от нейната печалба в европейските страни за 2015 година.

Нова услуга на Google ще позволява да проверяваме фактите в новините

Компанията Google представи своя нова услуга, която ще позволява на потребителите да проверяват дали това, което четат, е вярно или н...

Аналогични претенции имаше към Google и в Русия, където на 14 септември 2015 година компанията Google (Google Inc. и Google Ireland Ltd.) беше призната за нарушител на закона за защита на конкуренцията от руската Федерална антимонополна служба (ФАС). Google не се съгласява и обжалва, но различни съдебни инстанции признават правотата на ФАС.

Според Уокър твърдението на ЕК се основава на идеята, че Android не се конкурира Apple и тази идея не отговаря на истината. Според представителя на Google ЕК не дооценява „опасността от „фрагментиране на мобилната екосистема”. Именно затова системата не трябва да е толкова открита и гъвкава, за да не може всеки производител да я приспособява към себе си, което би довело до рискове за разработчиците, които ще трябва да правят множество версии на приложенията за една и съща операционна система.

От Google не са съгласни и с твърдението на ЕК, че не трябва да се предлагат приложения на Google в пакет. „Никой от производителите не е длъжен да качва приложения на Google на телефоните с Android", отбелязва Уокър.

На базата на Android работят над 24 хиляди вида устройства от над 1,3 хиляди марки. Android разкрива потенциала за ново поколение иновации и конкуренция между платформите. По оценки от най-различни източници сега това е най-откритата, гъвкава и диференцирана от мобилните платформи”, уверен е представителят на Google.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители