Google представи новия си изкуствен интелект и конкурент на ChatGPT - Bard

4269
Google представи новия си изкуствен интелект и конкурент на ChatGPT - Bard
Снимка: iStock/Guliver

След широкия отзвук от пускането на чат бота с изкуствен интелект ChatGPT, Google побърза да представи своето предложение за AI бот и директен негов конкурент - Bard. Технологията е захранвана от големия езиков модел на компанията LaMDA и се очаква да бъде достъпна за всички потребители до броени седмици.

С най-новите открития в света на технологиите, машините с изкуствен интелект вече са в състояние да извършват множество дейности също толкова добре, колкото и хората. През последните няколко години роботите показаха, че могат да играят до съвършенство логически игри като шах и Го и дори да овладеят правилата на покера, независимо от елемента на непълна информация, който представляват картите в ръцете на противника. Освен това интелигентните машини продължават да се подобряват в различни практически области, както и в арт сферата, като могат да създават изкуство и да пишат сценарии за секунди. Технологичните гиганти се борят помежду си, за да се превърнат в лидери в областта на изкуствения интелект и подобен сблъсък на титани предстои да видим между Google и OpenAI.

Наскоро компанията зад най-голямата търсачка в интернет пространството разкри, че е инвестирала над 300 милиона долара в основаната от бивши изследователи от OpenAI компания Anthropic. Освен че е пряк конкурент на OpenAI, новата инвестиция на Google разполага с генеративен AI модел на име Claude, благодарение на който компанията може да укрепи GPU и TPU клъстерите на Google Cloud за обучение, мащабиране и внедряване на своите собствени AI системи.

Дни по-късно екипът на Google изненада обществеността с друга новина, а именно, че вече разполага със свой собствен проект за изкуствен интелект, който да се противопостави на ChatGPT. Технологията Bard ще бъде достъпна в съвсем скоро време до широката аудитория, след като премине през надлежните проверки от “доверени тестери”. Според CNBC, доскоро шефът на AI за Google Джеф Дийн е виждал повече рискове за репутацията на компанията, в случай че ботът предостави грешна информация, затова не бързал с пускането на нови продукти в тази област. Въпреки това Google обяви “код червено” в отговор на пускането на ChatGPT, за да побърза да отговори на “заплахата”, която представлява роботът на OpenAI. Ранното пускане на Bard е продиктувано от желанието на Google да запази първото си място като господстваща система за информация в интернет пространството в този така уязвим за компанията момент.

Изглежда обаче, че загрижеността на Дийн и негови колеги, е основателна, тъй като тийзърът за предстоящия AI чатбот на Google демонстрира фактическа неточност. По време на демонстрацията на Bard, ботът отговаря, че космическият телескоп Джеймс Уеб „е направил първите снимки на планета извън нашата слънчева система“. Само че наблюдателни потребители бързо посочиха, че тази чест всъщност принадлежи на Много големия телескоп на Европейската южна обсерватория, който прави такива снимки още през 2004 г. След публичния шум около тази грешка, акциите на Google спаднаха с близо 8%, струвайки на компанията 100 милиона долара в пазарна стойност. Това повдига въпроса за готовността на Google да се противопостави на OpenAI, както и дали технологичният гигант не избързва с пускането на Bard.

Ето какво се знае засега относно този чатбот. Освен възможност за провеждане на разговори с изкуствения интелект, Google ще внедри технологията и в търсачката си, за да може да подобри и да прецизира нейните резултати, като ги оформи и синтезира според аудиторията и търсенето. Така Bard ще може да дава информация за мащабни и сериозни теми в съкратен и информативен вид, който да бъде удобен за потребителя. 

Екипът се стреми да подчертае напредъка на компанията в областта на изкуствения интелект на фона на засиления натиск на конкурентите от други големи технологични корпорации. Малко преди съобщението на Google относно Bard, Microsoft Corp. обяви, че инвестира 10 милиарда долара в OpenAI. Производителят на софтуер работи върху интегрирането на ChatGPT в своята търсачка Bing, за да оспори господството на Google в търсенето. Ботът би могъл да преодолее недостатъците на търсачката, като отговаря на въпроси с детайлни обяснения, удобен формат и по естествен и човешки начин, водейки разговор и отговаряйки на последващи въпроси. За сравнение, сегашният модел на работа на търсачките връща на потребителя определен брой резултати, като го оставя сам да избере и намери най-релевантната за него информация.

Подобно на OpenAI, Google също призова потребителите да предоставят обратна връзка, след като получат достъп до новия модел, за да може той да бъде усъвършенстван и да посрещне и дори надмине очакванията на аудиторията. „Ще комбинираме външната обратна връзка с нашите собствени вътрешни тестове, за да сме сигурни, че отговорите на Bard отговарят на високата летва за качество, безопасност и основателност на информацията от реалния свят“, каза главният изпълнителен директор на Alphabet Сундар Пичай в публикацията, обявяваща новината. „Развълнувани сме от тази фаза на тестване, която ще ни помогне да продължим да учим и да подобряваме качеството и скоростта на Bard.“

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

Yettel показва емблематични модели смартфони в „Музея на електронните отпадъци“

Украински военни се оплакват колко по-бавен е интернетът от Starlink и как не могат да се свържат

Министерството на ел. управлението търси помощ как точно да се забранява изкуственият интелект в България

Как ще се налагат забраните за използването на изкуствения интелект в България? (СНИМКИ)

Търсите премиум смартфон с много памет и умни функции? Заложете на извънземните модели от серията Galaxy S24 с 3 години гаранция

Флорида ограничи използването на социални мрежи под 16- годишна възраст

Къде трябва да изхвърля стария си телефон и още важни въпроси за електронните отпадъци

Смартфони, смарт часовници и слушалки с намаления до 25% през март в играта “Петък с Yettel”

Facebook връща една от най-омразните функции

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии