Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хората ще станат безсмъртни още през 2029 г.? (ВИДЕО)

16 март 2023, 07:50 часа • 14194 прочитания

Футуристът и специалист по компютърни науки Реймънд Курцвейл заяви, че до 2029 – 2030 г. човечеството ще може да придобие безсмъртие, а изкуственият интелект (AI) ще достигне технологична сингулярност, тоест толкова радикално и бързо развитие на технологиите, което завинаги ще промени нашата цивилизация.

Космическите кораби "Вояджър" могат да доведат човечеството до безсмъртие: как точно

Според учения до 2030 г. хората ще могат да „увеличават продължителността на живота си с повече от година всяка година“. Пътят, ако не към практическото безсмъртие, то към феноменалната продължителност на човешкия живот, ще бъде проправен от активното използване на нанороботи в телата на хората, които ще лекуват болести.

Рей Курцвейл е на мнение, че още през 2029 или 2030 г. изкуственият интелект ще започне да се развива самостоятелно и в резултат ще достигне нивото на човешкия интелект, а 15 години по-късно, през 2045 г., хората ще могат да се обединят с ИИ и по такъв начин ще се появят подобия на киборги.

Съществува ли еликсир на вечната младост?

Подобен синтез ще доведе до увеличаване на мощността на мозъка 10 хиляди пъти и ще позволи обмен на информация с хиляди компютри по света. Тоест новото поколение хора не само ще живеят по-дълго, но и ще бъдат много по-умни. И този процес ще започне след седем години, смята ученият.

Курцвейл също така отбелязва, че от 147-те прогнози, които е направил през 1990 г., 115 са се оказали „напълно верни“, други 12 са били по същество верни и само три са били напълно неверни. Така например Курцвейл вярваше, че от 2009 г. навсякъде ще се използват безпилотни автомобили.

Учени и философи разкриха дали хората могат да бъдат безсмъртни

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес