Изкуствен интелект предсказва развитие на Алцхаймер две години по-рано

7011
Изкуствен интелект предсказва развитие на Алцхаймер две години по-рано
Снимка: iStock

Изкуствен интелект (ИИ) може точно да предскаже кои пациенти ще развият болестта на Алцхаймер през следващите две години. В проучване, включващо повече от 15 000 пациенти от клиника за лечение на паметта, изследователи от университета в Ексетър установяват, че изкуственият интелект може да се научи да разпознава кой е най-застрашен от деменция с 92% точност.

Компютърният алгоритъм е направил това, като е открил скрити модели в данните - анализирал е рутинна информация за пациентите, като например паметта и мозъчните функции, представянето на когнитивните тестове и факторите на начина на живот.

ИИ може да промени начина, по който лекарите диагностицират деменцията, като им помогне да я открият по-рано и да започнат лечение по-рано. Една от причините, поради които лекарствата не успяват да лекуват деменцията, е, че третирането започва, след като болестта вече се е проявила.

Използването на изкуствен интелект за ранно откриване може да намали и броя на погрешно диагностицираните хора. Много лечими заболявания имат симптоми, подобни на деменцията. Някои лекари се затрудняват да ги разграничат.

"Вече сме в състояние да научим компютрите точно да предвиждат кой ще развие деменция в рамките на две години. Също така сме развълнувани да научим, че нашият подход за машинно обучение е успял да идентифицира пациенти, които може да са били погрешно диагностицирани. Това има потенциала да намали догадките в клиничната практика и значително да подобри диагностичния път, като помогне на семействата да получат достъп до необходимата им подкрепа възможно най-бързо и най-точно", казва водещият автор на изследването професор Дейвид Люелин, цитиран от „Стъди Файндс“, предава БГНЕС.

Екипът е проследил 15 300 души, които са посетили 30 клиники за лечение на паметта между 2005 и 2010 г. Алгоритъмът ги идентифицира много по-добре от експертите невролози, като ги съпоставя с резултатите на пациентите в базата данни. Освен това около 8% (130) от диагнозите се оказали погрешни и се нуждаели от корекция по-късно. ИИ е разпознал над 80% от тези случаи.

Стареенето има три етапа, установиха изследователи

Учените от Станфордския университет разказват за три етапа на стареенето на човека. Статията на специалистите е публикувана в научното ...

"Знаем, че деменцията е състояние, от което се страхуват много хора. Вграждането на машинно обучение в клиниките за памет би могло да помогне да се гарантира, че диагнозата е много по-точна, като се намали ненужният стрес, който може да причини погрешната диагноза", казва съавторът на изследването д-р Джанис Рансън.

Учените вече планират последващи проучвания, за да преценят дали в близко бъдеще могат да внедрят ИИ за подобряване на диагностиката, лечението и грижите.

"Изкуственият интелект има огромен потенциал за подобряване на ранното откриване на заболяванията, които причиняват деменция, и би могъл да революционизира процеса на диагностициране за хората, загрижени за себе си или за близък човек, който проявява симптоми. Тази техника е значително подобрение в сравнение със съществуващите алтернативни подходи и би могла да даде на лекарите основа за препоръчване на промени в начина на живот и идентифициране на хора, които биха могли да се възползват от подкрепа или задълбочени оценки", добавя д-р Роза Санчо от Alzheimer's Research UK, която финансира проекта.

В момента повече от 6 милиона американци страдат от болестта на Алцхаймер. Оценките показват, че броят на случаите на деменция в световен мащаб може да се утрои и да достигне 150 милиона през следващите три десетилетия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

11 дни великденски изненади в мобилното приложение на Yettel

Новата Motorola Edge 50 Pro идва в комплект с домашна камера за видеонаблюдение Aqara Camera E1 онлайн или в магазините на А1

Кой е най-важният аспект при избора на смартфон

Проф. Силвия Илиева е сред Топ 100 най-влиятелни ИТ личности в България

Приложение за хранителни режими и „говореща“ количка спечелиха наградите на Yettel на TUES Fest 2024

Истински флагман: Представяне на Honor Magic6 Pro

Yettel предлага супертънките HUAWEI nova 12s и nova 12 SE в комплект с FreeBuds SE 2

Изкуственият интелект на война: Експерименталният проект на САЩ със смесени резултати в Украйна

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Академия за дигитални умения помага на учителите да внедряват изкуствения интелект в учебния процес

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии