Какво е 5G и как работи?

13163
Какво е 5G и как работи?
Снимка: torstensimon / Pixabay

5G е най-новият стандарт за мобилни интернет мрежи. Мобилните телефонни услуги технически съществуват от 40-те години на миналия век. Тогава мрежите са можели да обработват само няколко обаждания наведнъж, тъй като Федералната комисия по комуникациите не им е позволявала да използват голяма част от радиочестотния спектър.

През следващите няколко десетилетия инженерите са разработили планове за мобилна мрежа, която може да обхваща цялата страна. Те си представяли гъста мрежа от шестоъгълни „клетки“ със сървъри в центъра на всяка.

Всяка клетка имала кула за приемане на радиовълни от телефони наблизо и за предаването им на оператор на комутатор (скоро заменен от електронни ключове). След това обаждането било насочено през физически линии към този, който се е опитвало да достигне. Отговорите от другия край се прехвърляли обратно по същия маршрут и се предавали от клетъчната кула към мобилния обаждащ се. Различните станции можели да работят на едни и същи честоти, стига да не са точно една до друга.

Как да разберете, че телефонът ви има ВИРУС

През 1972 г. електроинженерът Амос Е. Джоел младши създава система за обаждащите се да останат свързани, дори когато се преместват от една клетка в друга: „предаване“ от една кула в друга. Година по-късно разработчикът на Motorola Марти Купър изобретява първия мобилен телефон. Той излиза на пазара през 1983 г., същата година.

Следващите поколения мобилни мрежи добавят нови възможности, въпреки че общият подход остава същият. 2G преминава от частично аналогови към напълно цифрови радиосистеми, промяна, която позволява изпращането на текстови съобщения. По-нататъшното увеличаване на честотната лента означава, че 3G телефоните могат да имат достъп до интернет, а 4G поддържа високоскоростен интернет.

И сега имаме 5G. Най-новата еволюция използва нова технология за по-надеждно свързване на потребителите към мрежата и постига много по-бързи скорости.

5G мобилните мрежи могат да прехвърлят данни с повече от гигабит в секунда, в сравнение с 4g мрежите, които обикновено предлагат скорости, по-близки до 50 мегабита в секунда. И те правят това с половината бързина от 4G. Това означава, че отнема наполовина по-малко време, за да се върнат вашите уеб заявки. Когато предавате поточно игра, това означава намалено забавяне.

Инженерите се надяват, че 5G в крайна сметка ще свърже повече от просто телефони. Може също да свърже сензори, вградени във всичко - от селскостопански машини до медицински устройства, образувайки така наречения „интернет на нещата“. Това беше трудно с изоставането на 4G.

Признаците на телефона ви, че някой го шпионира

5G изисква множество нови технологии.

5G работи много по-добре в претъпкани райони, тъй като пренася данни в по-широк диапазон от честоти – за първи път, използвайки супер бързия спектър на милиметровите вълни. Дължините на вълната са няколко милиметра. Те са с много по-висока честота от радиовълните, които 4G използва. По-бързите вълни могат да пренасят повече данни, което означава невероятно бърз трансфер на данни.

Друга иновация не позволява на 5G да убие батерията на телефона ви, така че да използвате пълноценно тази скорост на данни. Функцията, наречена „адаптивна честотна лента“, позволява на телефона ви автоматично да превключва към по-бързи интернет скорости с по-голяма батерия, когато имате нужда от тях, и да запази енергията, когато просто извършвате дейности с ниски данни, като проверка на имейл.

Много от постиженията, свързани с 5G, включват инфраструктурата на мрежата, като преход от система за клетъчна кула към по-плътна мрежа от „малки клетки“: които са радиопредаватели с размерите на кутии за пица, които могат да бъдат монтирани върху улично осветление или сгради. Някои могат да бъдат инсталирани и на закрито, за да се създадат частни мрежи за домове или други фирми. Тъй като 5G вероятно е по-бърз от вашия домашен WiFi, може да се окаже единствената ви интернет връзка.

И чрез функция, наречена „странично свързване“, разработчиците планират да накарат 5G устройствата да комуникират директно помежду си, без непременно да насочват сигнала през приемо-предаватели. Това означава, например, превозните средства, оборудвани с 5G, ще могат да координират по-ефективно, което е важна характеристика за самоуправляващите се автомобили.

5G не замества 4G – просто се изгражда върху него. Така че телефоните, които поддържат 4G, ще продължат да работят известно време. Дори 3G телефоните все още работят, въпреки че това вероятно ще се промени скоро - за 17% от абонатите в САЩ, които в момента използват 3G, те трябва да очакват телефоните им да спрат да работят някъде през 2022 г.

Много доставчици вече предлагат „ниска лента“ 5G. Тези сигнали пътуват невероятно далеч, но са със същата скорост като 4G. „Средната лента“ е някъде по средата, предлагайки по-бързи скорости от 4G, но едва ли е революционният ъпгрейд, който технологията в крайна сметка ще поддържа.

Това е важно, защото означава, че хората с 5G-способни устройства могат да се свързват с 4G мрежи, които в момента са много по-широко достъпни.

Понастоящем 5G се предлага само в определени области, предимно в САЩ и Азия. Но до 2022 г. една трета от световното население трябва да има достъп до него, а до 2025 г. повече от половината планета.

Докато по-голямата част от света ще има достъп до 5G в рамките на няколко години, бедните и селските райони може да останат да чакат: инфраструктурата е много скъпа и много хора в развиващите се страни все още използват 2G устройства. Това накара някои да се тревожат, че 5G може да разшири разликата в достъпността до интернет. Тъй като безжичният достъп е огромен двигател на икономическия растеж, това може само да задълбочи икономическото разделение.

Независимо от това, 5G идва. Това е просто следващата стъпка в мобилните мрежи. Скоро това може да промени начина, по който мислим за интернет: от полезен и забавен инструмент до рамка, която свързва всичко около нас. Технология, която смятате, че просто помага на вашия мобилен телефон, скоро ще окаже по-голямо влияние върху вашия дигитален живот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

С поглед към бъдещето: CETIN България изгражда българската част от трансграничния транспортен коридор България – Сърбия

Yettel спечели престижна награда от Forbes Business Awards за зелените си политики

Xiaomi 14 и Xiaomi 14 Ultra в комплект с часовник или слушалки на супер цена предлага А1

Google уволни 28 служители, протестиращи за отмяна на договор с Израел

Вижте на живо: Сдружението за електронни комуникации обсъжда модернизиране на мрежите (ВИДЕО)

Yettel се присъедини към българската Харта на многообразието

Нов хуманоиден робот изненадва с нечовешки възможности (ВИДЕО)

Социалните мрежи и видео съдържанието генерират най-голям ръст в интернет трафика

Yettel предлага дългоочаквания флагман Xiaomi 14 Ultra със специална оферта

Бъдещето на мрежите: Сдружението за електронни комуникации с двудневен семинар в Пловдив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии